Pentru a le veni in ajutor, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a organizat, ieri, la nivel national, "Bursa locurilor de munca pentru absolventi". Desi bursa respectiva le-a fost dedicata, doar 14% din totalul locurilor de munca oferite de angajatori s-au adresat proaspetilor absolventi de studii superioare.

Peste 23.000 de locuri de munca au fost puse la bataie cu ocazia bursei, din care cele mai multe in Bucuresti. Din acestea, jumatate s-au adresat muncitorilor calificati, cele mai putine, circa 10% vizandu-i pe cei fara calificare. Cele mai multe posturi oferite absolventilor universitari sunt in domeniul constructiilor, economic sau al tehnologiei informatiei.

Prezenti la bursa mai mult pentru a testa piata decat din convingerea ca isi vor gasi ceva de lucru, unii absolventi bucuresteni au afirmat ca, desi au pregatire universitara, intampina multe dificultati in a-si gasi un loc de munca. Ei sustin ca angajatorii tin prea mult cont de experienta pe care au acumulat-o in domeniu. "Am fost la numeroase interviuri dupa ce am terminat facultatea, dar am fost respinsa pentru ca nu am experienta", a afirmat Adina Popescu, proaspat absolventa a Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din Bucuresti.

Pe de alta parte, angajatorii se declara mult mai intelegatori fata de lipsa de experienta a tinerilor si spun ca majoritatea companiilor au dezvoltat programe de pregatire pentru a-i ajuta pe cei care nu au experienta. "Acceptam tinerii pentru a-i forma si a le preda stafeta", a afirmat Maia Andreescu, reprezentanta unei firme de produse naturiste prezente la targ.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, i-a indemnat, ieri, pe angajatori sa fie mai ingaduitori cu junii absolventi, atragand atentia asupra faptului ca "odata cu aderarea Romaniei la UE, persoanele foarte bine pregatite ar putea sa ia calea strainatatii, ceea ce ar duce la o lipsa de calificare pe piata muncii romanesti". Adriana Baitan