Infractiunile stradale sesizate au scazut cu 20 si respectiv 31 procente in lunile iunie si iulie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, odata cu distribuirea celor 400 de autoturisme marca "Dacia Logan" si a incadrarii celor 500 de agenti de politie la Politia Capitalei. Astfel, potrivit comisarul Cornel Ciocoiu, directorul Directiei Politiei de Ordine Publica, din cadrul Inspectoratului General de Politie nivelul criminalitatii stradale a inceput sa scada pentru prima data in ultimii sapte-opt ani, inregistrand in primele sapte luni ale acestui an o descrestere de 1% fata de perioada similara a anului 2005.

Siguranta cetateanului a reprezentat o prioritate a strategiei de actiune a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, fapt materializat prin activitati care au dus la diminuarea infractiunilor stradale in care exista contact direct intre victima si autori. Astfel, Politia Capitalei a inregistrat o scadere considerabila de 25 de procente in raport cu primul semestru al anului 2005 la sesizarea infractiunii de viol.

Totodata, in luna iunie 2006 au fost sesizate 121 de talharii stradale, din care 83 prin smulgere de obiecte, cu 23 la suta mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Aceeasi scadere o regasim si in luna iulie a acestui an, cu 92 de talharii stradale sesizate, din care 69 smulgeri de obiecte, cu 26 la suta mai putin, comparativ cu luna iulie 2005. Furturile din auto au inregistrat cea mai semnificativa scadere la sesizare. Astfel, in luna iunie au fost cu 46 la suta si iulie 2006 cu 52 la suta mai putine, comparativ cu perioada similara a anului 2005.

Din interpretarea cifrelor de mai sus se poate afirma ca activitatea de acoperire a teritoriului cu patrule auto si pedestre de ordine si siguranta publica si-a adus contributia la obtinerea rezultatelor pozitive ale Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Conducerea Politiei Capitalei a dispus efectuarea unor analize tactice referitoare la fenomenul infractional si astfel Birourile de Analiza Informatiilor au identificat zonele cu potential criminogen din Bucuresti si au furnizat pachete analitice cu solutii pentru prevenirea si combaterea acestui tip de infractiuni.

Comisarul Cornel Ciocoiu a cerut cetatenilor sa sesizeze orice abatere privind comportamentul politistilor de ordine publica. El a precizat ca exista politisti de ordine publica care nu respecta procedurile standard: "Vad in fiecare zi cazuri de politisti care efectiv nu stiu sa conduca o persoana la autovehicul, incatusarea o fac cu stangacie de multe ori, iar unii dintre ei intervin in mod defectuos". Cornel Ciocoiu a afirmat ca va continua sa le ceara acestor politisti sa se poarte "politicos, dar ferm". A adaugat ca acesti agenti, desi cunosc procedurile standard, nu le aplica deoarece nu si-au format deprinderile necesare. Pentru corectarea acestor deficiente a fost elaborat un manual de bune practici si s-au realizat filme didactice care ilustreaza tactica interventiei corecte.

In anii anteriori criminalitatea stradala inregistra cresteri in lunile ianuarie-februarie si pe parcursul verii, diminuandu-se in lunile martie-aprilie si pe durata iernii. In schimb, 2006 este primul an in care s-au inregistrat reduceri constante ale acestui tip de infractionalitate de la o luna la alta, fara oscilatii.
Cornel Ciocoiu (foto) a precizat ca cele 32.505 de infractiuni stradale din acest an reprezinta 10,4% din totalul infractiunilor sesizate. Ele se produc in proportie de 91,7% in mediul urban si 8,3% in cel rural. Din totalul infractiunilor stradale, cele comise cu violenta reprezinta 9,4%. Cu toate acestea, numarul talhariilor stradale sesizate a scazut cu 41% fata de inceputul anului. In cazul a 142 de talharii stradale s-au folosit arme de foc, arme albe, spray paralizant si in trei cazuri victima a decedat.

In primele sapte luni ale acestui an au fost furate cu 14% mai multe animale in mediul rural fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, comisarul Cornel Ciocoiu, directorul Directiei Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General de Politie. O crestere semnificativa a inregistrat-o furtul de cabaline, unde diferenta a fost de 36%. Politia atrage insa atentia asupra faptului ca, la un efectiv de peste 14 milioane de animale inregistrate la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, au fost sesizate doar 1.935 de infractiuni de furt.