Cu toata opozitia exprimata de studenti pe diverse canale de comunicare - chiar si intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui - Traian Basescu a promulgat cele doua legi, refuzand campania de consultari si dezbateri propusa de Uniunea Studentilor din Romania.

"Membru al CNTR poate fi orice federatie de tineret de nivel national sau judetean, orice structura asociativa neguvernamentala de tineret de nivel judetean, precum si cate o organizatie de tineret din cadrul fiecarui partid politic parlamentar sau care este recunoscuta ca reprezentanta a acestuia in domeniul tineretului", se precizeaza la articolul 2 al Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National al Tineretului din Romania, iar la articolul 6 al aceleiasi legi se spune ca din cei sase vicepresedinti ai viitorului CNTR, patru vor fi reprezentanti din partea organizatiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare.

Acestea sunt prevederile care ii deranjeaza cel mai mult pe membrii organizatiilor studentesti, care acuza politizarea viitorului consiliu national al tineretului. "In forma in care a fost adoptata, legea privind infiintarea CNTR-ului este o elucubratie a politicului care nu stiu cum si daca va functiona. Legea nu vine in intampinarea nevoilor societatii civile, ea s-a nascut din dorinta structurilor politice de a avea parteneri de dialog dupa chipul si asemanarea lor", spune Viorel Proteasa, presedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania (USR) sunt si ei de parere ca "prin aceste prevederi se urmareste crearea unui sistem prin care politicul sa controleze activitatea CNTR".