Nu se stie de ce Santiago Calatrava, arhitect original si cu creatii premiate in lumea intreaga, a dorit sa reia tema Coloanei, insa proiectul este finantat de Fundacion Caja Madrid si este o donatie pentru capitala Spaniei cu ocazia implinirii a 300 ani de existenta a bancii. Constructia Obeliscului lui Calatrava va incepe, se pare, in cursul anului viitor, dupa ce conducerea Fundatiei anuntase in 2004 ca proiectul urma sa fie realizat pana in acest an. Intre timp au aparut insa probleme de ordin tehnic care au impiedicat respectarea proiectului initial, care prevedea implantarea coloanei pe o baza reprezentata de o fantana arteziana.

Pentru ca pe sub Plaza de Castilla trec tunele de circulatie rutiera si metroul, Santiago Calatrava a renuntat la ideea asezarii Obeliscului pe o fantana si a schimbat proiectul aplicandu-i acestuia o baza de sustinere pe 3 picioare din otel. Monumentul va avea o inaltime de 120 metri, cu 5 metri mai mult decat Turnurile inclinate Kio si datorita pozitiei geografice va fi cea mai inalta constructie din Madrid si a opta ca inaltime. Obeliscul va avea 6 metri diametru si va fi amplasat inaintea si intre cele doua turnuri inclinate din Plaza de Castilla.

Va fi format din 12 elementi din bronz si otel care vor realiza o miscare circulara si probabil vor fi iluminati din interior. Proiectul a fost caracterizat de insusi Santiago Calatrava drept o opera care imbina arhitectura, sculptura si ingineria. Cele 12 inele se vor roti intr-un ritm oarecum neregulat, pe un tub central care va fi sustinut pe o baza de beton, creand astfel o impresia unei miscari ascendente. Santiago Calatrava a precizat la prezentarea proiectului, ca daca ar trebui sa numeasca o sursa de inspiratie aceea ar fi tema Coloanei fara sfarsit a lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu. Construirea Obeliscului lui Calatrava ar trebui sa dureze doi ani de la inceperea lucrarilor.

Coloana fara sfarsit a lui Constantin Brancusi face parte dintr-un Ansamblu ridicat la Targu Jiu in onoarea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial si a fost asemanata cu "o scara la cer sau cu un cantec ce se repeta la nesfarsit putand fi prelungit spre cer acest ritm". Mircea Eliade spunea ca "Brancusi comparase Coloana cu Stalpul cosmic care sustine cerul si face posibila comunicarea intre Firmament si Pamant. Monumentul aminteste de o datina intalnita in variate regiuni ale tarii: aceea de a aseza pe mormintele flacailor stalpi inalti de lemn crestati in forme geometrice similare". Din prezentarea proiectului de la Madrid, Obeliscul lui Calatrava are alte semnificatii si va imbina principiul masculin, caracterizat prin verticalitate, cu principiul feminitatii, reflectat de rotunjimea elementelor.