Intitulat "Alice in tara tovarasilor", proiectul, care va fi produs de firma germana Kinomaton Berlin impreuna cu Domino Film (Romania) si Cargo Films (Paris), trateaza povestea ''gangsterilor '' care in 1959 au organizat cel mai mare jaf din istoria Bancii Nationale. Tovarasii, intelectuali si membri ai nomenclaturii comuniste, cazuti in dizgratie, au fost condamnati la moarte, dar, inainte sa-i execute, regimul a hotarat sa-i utilizeze ca instrumente de propaganda. Ei au fost fortati sa-si joace propriile roluri intr-un film de reconstituire a jafului si a anchetei.
Subiectul a fost abordat intr-un documentar, "Marele jaf comunist", si de Alexandru Solomon.

Restul e tacere

La cinci ani dupa "Filantropica", regizorul a dat, zilele trecute, primul "Motor!" la noul sau film, "Restul e tacere", o superproductie de 2,4 milioane de euro. O echipa de vreo suta de oameni a inceput cu noaptea-n cap filmarile la circa 30 de km de Bucuresti. Si daca primele scene s-au desfasurat in decorul creat la Moara Vlasiei, scenele de lupta vor fi turnate la Calugareni, in perioada 10 - 15 iulie.

Marius Florea "Vizante" si Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu formeaza distributia filmului care, conform autorului, "amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama. "Primul film al lui Nae, «E pericoloso sporgersi», mi-a prilejuit si mie debutul in film. Am aparut intr-un personaj episodic, pe care pana la urma Nae l-a numit chiar Vizante, dupa porecla pe care o port eu. A fost fructuoasa prima noastra colaborare, asa ca de atunci a pus ochii pe mine. De aceea, prima indicatie pe care am primit-o de la Nae anul acesta a fost: «Vizante, vreau sa arati ca acum 13 ani»". Personajul in pielea caruia intra Marius Florea Vizante are doar 19-20 de ani. "Asa cum l-a scris Nae, personajul meu este un rasfatat al sortii, dar prin ceea ce se intampla devine un vizionar. El nu stie insa asta", spune actorul.

Nae Caranfil prezinta acest film ca pe o fresca despre un timp si un spatiu in care ofensiva Occidentului se lupta cu mostenirea Orientului in timp ce romanii se imbata constiincios, inmuind mititeii in sampanie. Intre prabusirea unor imperii si nasterea altora, visele devin realitate intr-un Bucuresti de legenda, unde oamenii dorm pe mese si mananca in pat.

Actori si figuranti, imbracati de Doina Levintza

Mii de figuranti, scene de batalie, baluri, balciuri si chermeze, iubiri si tradari petrecute intr-un Bucuresti clocotitor.

"Restul e tacere" este primul scenariu pe care Nae Caranfil l-a scris, inainte de Revolutie. In 1993 a intrat chiar in productie cu el, dar a fost nevoit sa opreasca totul inainte de inceperea filmarilor. Ulterior, cineastul a obtinut cu acest scenariu doua premii in strainatate: Trofeul Martin & Rossi la Festivalul International de Film de la Paris 1995 si Trofeul Hartley & Merrill - premiul al doilea, Los Angeles 1999.

Premiera filmului este asteptata pentru toamna anului viitor. Atunci vom avea ocazia sa intelegem de ce e "restul"... e tacere.