In tonul "paradoxurilor" autohtone, desi exista zvonuri potrivit carora oferta marita va determina ieftinirea chiriilor cu pana la 10% in aceasta perioada, agentii imobiliari afirma ca marea majoritatea a chiriilor se vor mentine intre 200-350 euro pentru o garsoniera sau un apartament cu doua-trei camere. Analistul imobilar Arthur Silvestri ne-a spus ieri ca "nu studentii sunt cei care reprezinta grosul in Capitala, ci tineretul care lucreaza in Bucuresti".

Drept urmare, vacanta viitorilor intelectuali nu poate determina, in mod cert, o micsorare a pretului chiriilor la apartamentele bucurestene. Silvestri s-a aratat nemultumit pentru faptul ca in Romania chiriile nu sunt fiscalizate. Din aceasta cauza, nici nu poate fi facuta o evaluare clara a acestei piete. "Contractul este la libera intelegere. Daca ar exista o prevedere prin care aceste chirii sa fie impozitate nu cu 16%, ci cu 8%, piata neagra a chiriilor ar iesi la suprafata".

El a dat ca exemplu Germania, unde chiriile fiscalizate nu incurajeaza proprietarii sa se joace "in sens crescator" cu valoarea lor. Este si motivul pentru care germanii nu vor sa investeasca intr-o proprietate. Analistul imobiliar a adaugat ca la occidentali "exista o politica de stat care spune ca orice creditare ingradeste libertatea beneficiarului pe cativa ani".