De turisti straini nici nu poate fi vorba. Chioscuri obosite cu kebab lesinat, dughene cu suveniruri expirate, cate o septuagenara uitata pe plaja cu tatele-n bataia brizei, toalete mizere. Steaguri albastre aruncate la mal, cate o banana gonflabila, plutitoare si dezumflata, ratacita probabil din sezonul trecut prin apele pline de alge. Si cam atat. Litoralul romanesc e plin de pensionari veniti la tratament. La mare e ora de liniste.

Parca singurii care si-au adus aminte de sezonul estival sunt hotelierii. Ei se iau cu mainile de cap si urla in stanga si-n dreapta de turistii lipsa de la portia de vacanta la malul Marii Negre. Galceava starnita de un ordin ciudat "lasat la apa" de Ministerul Mediului a facut ca pe litoral anul acesta sa fie doar constantenii. Ministreasa Sulfina a dictat scoaterea la licitatie a plajelor pe un caiet de sarcini care nu are nici o legatura cu turismul.

Ci cu banii dati Directiei Apelor. Cel putin asa sustin hotelierii de la malul Marii Negre, majoritatea perdanti ai acestor licitatii. Si cam asa se vede si cu ochiul liber. Majoritatea hotelierilor si-a tras umbrelutele si sezlongurile "in propria ograda", lasand plaja la voia intamplarii, pana ce bastanii care au castigat licitatiile vor veni sa faca vreo investitie cat de mica. Rastimp, reclamatiile turistilor rataciti pe litoral se strang doldora pe masa marilor tur-operatori internationali, care nici ei nu prea inteleg ce vrea Ministerul Mediului cu acest ordin bulversant.