"Copilul-problema", cel care este cunoscut ca "oaia neagra" a clasei si a familiei, ar putea avea o afectiune numita "deficit de atentie/ tulburare hiperkinetica" (ADHD). Studiile specialistilor arata ca pana la 7% dintre copiii de varsta scolara sufera de aceasta tulburare, fiind o problema a baietilor in general. Adesea micutii sunt foarte inteligenti si extrem de curiosi. Parintii si profesorii nu au rabdare cu acesti pusti enervant de neastamparati, tind sa ii pedepseasca si sa le limiteze libertatea de miscare, ceea ce le poate agrava situatia. "Succesele scolare scad, copiii devin irascibili, intoleranti, ajung sa fie si mai turbulenti in clasa, agresivi", spune Mircea Tiberiu, presedintele Societatii de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania. (SNPCAR).

"Chiar sistemul romanesc de invatamant si lipsa de intelegere a profesorilor poate duce la cresterea numarului de afectiuni ADHD. Copilul din mediul urban e predispus la aceasta tulburare, pentru ca adeseori nu are locuri de joaca unde sa-si consume energia,", a adaugat Tiberiu. El a dat ca exemplul pe Andrei, un baietel de clasa a sasea, care a fost nevoit din cauza acestei afectiuni sa schimbe sase scoli pentru ca profesorii si parintii celorlalti copii nu i-au tolerat comportamentul.

Ce este de facut?

Pediatrii si psihologii membri SNPCAR vor lansa o campanie de informare asupra semnelor care indica afectiunea ADHD si a modului in care poate fi tratata. Daca boala nu e descoperita si tratata la timp, pot aparea complicatii, cum ar fi tulburari afective, dificultati in socializare sau chiar abuz de droguri, la varsta adolescentei (30% dintre acesti copii au avut probleme cu drogurile). "Ceea ce ne dorim este sa determinam parintii sa mearga la medicul specialist daca descopera simptomele tulburarii", spune Daniel Popescu, manager la Eli Lilly Romania.