Romanii vor trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca ingrijirea dintilor este un lux. Cei care nu vor avea suficienti bani pentru a-si repara dantura la cabinetele particulare nu vor mai avea alternativa de a beneficia de serviciile gratuite garantate de stat.

Medicii stomatologi aflati in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca primesc prea putini bani lunar, ca sa poata acoperi cheltuielile cabinetului. In consecinta, ei spun ca vor fi obligati sa ceara bani chiar si pentru acele servicii medicale care, teoretic, ar trebui sa fie acordate gratuit pacientilor asigurati. "Un medic dentist nu poate supravietui din suma alocata de CNAS", a declarat dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti.

In momentul in care epuizeaza cele 11 milioane de lei de la CNAS, medicii stomatologi care au contract cu Casa, incep sa perceapa tarifele cabinetelor particulare. Iar acest lucru se intampla foarte repede. "Banii nu ne ajung nici pentru doua zile", sustine dr. Brezoescu. In aceste conditii, accesul la serviciile stomatologice gratuite va fi doar o chestiune de noroc. O alta varianta, care insa nu prea e de dorit, este aceea de a fi o urgenta.

Astfel, pacientul poate avea cat de cat garantia ca va primi pansamente, calmante sau tratamente gratuite. Preturile la cabinete particulare oscileaza intre 400 - 500 de mii de lei pentru o plomba simpla sau 300 - 400 de mii de lei pentru o extractie simpla.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca sumele au crescut de la an la an si ca fata anul 2000, plafonul acordat stomatologilor in 2006 s-a dublat. Conducerea CNAS spune ca mai multi bani nu are de unde sa ofere .