Mircea cel Batrin, Stefan cel Mare si Vlad Tepes vor fi domnitori optionali. Din toamna, elevii de clasa a IV-a vor invata o altfel de istorie, fara cronologie si cu mai putine personalitati istorice, dar si o altfel de geografie, adaptata la locurile natale. "Programa pentru clasa a IV-a s-a schimbat. Istoria va fi o materie pregatitoare, pentru ca oricum se studiaza si in clasa a VIII-a.

Elevul trebuie sa inteleaga mai intii ce este istoria, pornind de la istoria familiei lui, a comunitatii in care traieste, apoi conceptul se extinde spre Europa si evenimentele care au dus la formarea Europei Unite", spune Gabriela Droc, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei.

Eroismul dacilor, Unirea lui Cuza sau romanii - victimele razboaielor mondiale nu vor mai fi capitole in manualul de istorie de clasa a IV-a. "Manualele nu mai prezinta istoria nationala, ci tabloul general al Europei. Invatatorii vor alege cel putin cinci personalitati ale istoriei, insa trebuie sa respecte raportul de trei personalitati ale Romaniei si doua ale Europei.

La fel vor face si cind aleg studierea monumentelor istorice, castele sau cetati. Analiza nationala trebuie integrata in contextul european", spune inspectorul general MEdC.