Pensionarii si-au asigurat macar mielul pe masa de Paste

Ca sa isi asigure inainte de Paste pacea sociala, puternic amenintata de miscari de strada ale patronatelor si sindicatelor, Guvernul a lansat ieri un set de masuri sociale pentru saracii Romaniei.

Primii care primesc sprijinul financiar al Guvernului sunt cei aproape 2,4 milioane de pensionari cu venituri sub 3.050.000 lei vechi. Ei vor fi fericitii castigatori ai unor ajutoare pentru sarbatorile de Paste. Ajutorul financiar va fi de 500.000 lei vechi pentru pensionarii care castiga mai putin de 2 milioane lei lunar, si, respectiv, de 400.000 lei vechi pentru cei care au pensii mai mari, intre 2 si 3,050 milioane lei vechi.

Executivul a decis sa primeasca ajutoare si cei care beneficiaza de pensie de urmas, ca procent din suma pensiilor platite: 100% pentru trei sau mai multi urmasi, 75% pentru doi urmasi si 50% pentru un urmas. "Ajutorul va fi platit separat, o singura data, in baza unui document de plata distinct", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu (medalion).

Proprietarii care isi izoleaza termic apartamentele vor plati imprumuturile date de stat, timp de 15 ani prin facturile de intretinere. Asociatiile de proprietari vor incheia contracte cu autoritatile locale pentru reabilitarea termica a locuintelor si modernizarea retelelor din blocuri.

Pe de alta parte, cei mai saraci romani - inclusiv pensionarii - vor primi din a doua jumatate a acestui an ajutoare sociale mai mari pentru lumina si gaze. "Vom inlocui tariful social cu ajutoare sociale, la electricitate, numai pentru categoriile defavorizate ale populatiei, nu si cei care au o casa de vacanta si nu consuma decat 600 KWh pe an", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei.

In privinta ajutorului la gaze, Executivul a promis ca va creste plafonul pentru plata ajutorului social, de la 3,1 milioane lei vechi, la un nivel ce va fi stabilit ulterior.