Politistii bucuresteni ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au declansat o adevarata ofensiva impotriva comerciantilor care, speculand goana dupa cadouri, scot la vanzare cantitati uriase de marfa contrafacuta. Pe langa vanzatorii de imbracaminte, incaltaminte si parfumuri de proasta calitate, incriptionate cu siglele unor marci consacrate, in plasa anchetatorilor au cazut si o multime de vanzatori de CD-uri pirat, a caror valoare depaseste cu mult jumatate de miliard de lei vechi.

Inca de acum trei luni, cand iarna a inceput sa-si faca simtita prezenta, targurile bucurestene s-au umplut de marfuri falsificate, majoritatea de provenienta chinezeasca. Cum bradutii din plastic si Mos Craciunii miniaturali cu sclipici si beculete au impanzit, de la prima bruma, toate mahalalele Bucurestilor, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor, Compartimetul-Contrafaceri, au organizat zeci de actiuni, cu efective suplimentate, pentru limitarea fenomenului, in asa fel incat acesta sa nu scape de sub control.

Drept urmare, oamenii legii au declasat 70 de actiuni in timpul carora au decins in magazine si centre comerciale. Luati prin surprindere, vanzatorii de falsuri au primit, in schimbul marfii confiscate pe loc, dosare penale sau amenzi usturatoare. Astfel, potrivit raportului pentru ultimele trei luni al Serviciului de Investigare a Fraudelor, au fost constatate aprope 400 de infractiuni, s-au intocmit dosare penale pe numele a 253 de persoane, amenzile acordate ajung la 130.000 lei noi, marfurile rechizitionate sunt in valoare de peste 560.000 lei noi, iar 27.000 lei noi au fost confiscati.

Astfel, la punctul de lucru al Societatii Comerciale ANSI COM PREST SRL, din Bucuresti, magazin aflat in complexul Titan, politistii au descoperit 73 de articole de imbracaminte contrafacute, in special treninguri, sorturi si sepci, toate acestea purtand inscriptionate numele unor firme de prestigiu in domeniu, cum ar fi Nike, Adidas sau Puma.

Valoarea falsurilor, scoase la vanzare, se ridica la peste 3.650 RON. Un alt caz, la fel de elocvent in domeniul contrafacerilor este si cel al telefoniei mobile, mai exact al accesoriilor scoase pe piata. Astfel, ofiteri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, din cadrul Politiei Sector 3, au descoperit la SC Mob Consulting Impex SRL, cu sediul in strada Gabroveni, nr. 61, peste 70 de carcase contrafacute, marca Nokia. Asa cum era de asteptat, nici domeniul parfumeriei nu scapa de falsuri.

O verificare de rutina efectuata de politisti la complexul comercial "Dragonul Rosu" a scos la iveala o serie de produse cosmetice contrafacute puse in circulatie de catre societatea comerciala A&M Cristina Impex SRL. Aceleasi falsuri au fost descoperite si in complexul Herastrau.