Scopul acestei intalniri a fost constientizarea rolului pe care il are educatia la nivel international pentru studentii romani si gasirea celor mai eficiente metode de a-i determina pe acestia sa se intorca in tara.

Inca din 2004, Guvernul Romaniei a inceput sa investeasca in capitalul uman prin trimiterea la studii in strainatate a catorva zeci de tineri de elita. Desi cei care pleaca incheie un contract cu statul roman, prin care se obliga sa se intoarca sa lucreze in tara pentru o perioada determinata de timp in domeniul in care s-au pregatit, multi dintre ei fac tot ce pot pentru a ramane in strainatate. Si asta pentru ca o parte dintre cei care au revenit in Romania au avut surpriza de a nu-si gasi un loc de munca pe masura pregatirii lor. Pentru a imbunatati acest program, peste 20 de ambasadori si reprezentanti ai organizatiilor internationale din tarile care ofera burse studentilor romani s-au intalnit in cadrul unei dezbateri internationale cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai principalelor institutii si centre care sprijina tinerii de elita.

Astfel, s-a incercat sa se stabileasca pe de o parte cat de importante sunt astfel de programe pentru tinerii nostri si pentru reforma Romaniei, in contextul integrarii in structurile euro-atlantice, iar pe de alta parte, care sunt cele mai bune modalitati de a-i determina pe cei care pleaca sa studieze sa se intoarca sa lucreze pentru Romania. Pentru o mai buna colaborare in acest domeniu la nivel international, directorul Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate, Maria Magdalena Jianu, a propus celor prezenti infiintarea din 2006 a Organizatiei Internationale pentru Bursele de Studii in Strainatate.