"Cetatenii romani, in proportie de 90%, sunt saraci si traiesc din asigurari sociale de sanatate. Asta este problema Romaniei, e a noastra, a tuturor, pe asta trebuie sa o rezolvam", a spus Nicolaescu.

El a precizat ca asigurarea este obligatorie, nu facultativa. "Asigurarea este obligatorie, daca e obligatorie, e o contributie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce sa rastalmacim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Daca se spunea asigurarea este facultativa, atunci erau bani privati si faceati ce doriti dumneavostra cu ei. Cat ea este sociala, asa se cheama, asigurari sociale de sanatate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul si ministerul Sanatatii au obligatia sa faca aceaste politici publice pe fonduri publice", a spus Nicolaescu.

Solicitat sa comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finantarii de la stat pentru spitalele private, Nicolaescu a raspuns: "In general, lumea critica cand nu este bine informata. Cand vor intelege care sunt masurile in coerenta, care au ca scop tocmai imbunatatirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio retinere".

El a aratat ca cine se intreaba acum de ce banii nu merg si la privat habar nu are de lege, pentru ca legea se refera la asigurari sociale de solidaritate si nu priveste optiunile private si conturile personale de asigurari.

"Legea spune de asigurari sociale de sanatate care sunt obligatorii pentru ca reprezinta sistemul de solidaritate, Cine doreste sa exprime optiuni, poate face asigurari private, legea de azi permite oricui", a spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii declara, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru unitatile spitalicesti private.

Citeste si: Cristian Preda: E straniu ca un ministru al Sanatatii vrea sa salveze statul, nu pacientul