Televiziune publica a lucrat timp de sapte luni la acest proiect care este disponibil pe platforma Google Cultural Institute.

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al televiziunii publice, a spus, la conferinta de presa de prezentare a proiectului, organizata joi la sediul TVR, ca "acest prim parteneriat dintre TVR si Google vine intr-un moment in care piata online se afla in plina expansiune", relateaza MEDIAFAX.

Considerand, totodata, ca noul proiect Google "face din arhiva TVR o reprezentare mondiala", Saftoiu subliniaza ca institutia pe care o conduce este pregatita pentru difuzarea de continut online pe portalul TVR Plus.

Proiectul demarat de Google si TVR are la baza crearea, pentru comunitatea online din intreaga lume, a oportunitatii de a viziona momente istorice.

"Materialele puse la dispozitie de TVR - prima televiziune din lume care a transmis o revolutie in direct - sunt acelea nevazute, nedifuzate pana acum, sunt grupate in patru colectii, care au fost aglutinate de o echipa a TVR timp de sapte luni", a mai spus Claudiu Saftoiu.

Colectia "Caderea Cortinei de Fier" nu se doreste a fi un comentariu, o analiza a acelor evenimente, ci sa fie un punct de vedere independent, care sa lase alegerea interpretarii fiecaruia dintre cei care o acceseaza. Colectia a fost creata prin colaborarea cu istorici, curatori de muzee si posesori de arhive care au folosit documente, materiale video si fotografii ale evenimentelor.

Dan Bulucea, Country Manager la Google Romania, considera onorant parteneriatul cu TVR si apreciaza profesionalismul echipei televiziunii publice.

"Este un proiect special, pentru ca este pentru prima data cand Romania este obiectul unei astfel de lansari la nivel mondial. Momentul ales nu este intamplator, ci marcheaza 23 de ani de la Revolutie", a spus acesta in conferinta de presa de joi.

Platforma este disponibila in mai multe limbi, inclusiv romana, intregul continut fiind diseminabil prin retelele de socializare. Astfel, toti cei care acceseaza platforma Google Cultural Institute pot citi texte, viziona fotografii - cea mai mare parte dintre ele obtinute prin scanare de filme -, avand la dispozitie si date despre locul si contextul in care au fost facute imaginile.