Ca si in cazul terenurilor, nimeni nu stie exact ce suprafata de padure a fost deja instrainata, insa ar putea fi vorba despre sute de mii de hectare.

„De circa un an se observa o anumita efervescenta pe piata terenurilor forestiere din Romania. Avem in stand-by fonduri de investitii din Europa , dar si din Statele Unite ale Americii, care vor sa cumpere paduri in Romania”, afirma Marius Grigorica, senior business analyst la Departamentul Investitii din cadrul DTZ Echinox.

"Ne fug" pamanturile de sub picioare: Romania se vinde la hectar strainilor

La fel ca si terenurile agricole, padurile romanesti au marele avantaj de a fi ieftine. Reprezentantul DTZ Echinox spune ca anul trecut un hectar de padure se vindea, in medie, cu circa 2.000 de euro, iar astazi se vorbeste de 3.000, chiar 3.500 de euro hectarul, scrie incomemagazine.ro. In restul Europei, pretul mediu este de 10.000 de euro pe hectar.

Cei care au lansat comanda de cumparare au in vedere suprafete mari, de ordinul sutelor sau chiar miilor de hectare”, afirma Marius Grigorica.

Desi instrainarea padurilor romanesti a inceput de multi ani, in acest moment nimeni nu stie cu exactitate cum stau lucrurile. Nu exista statistici clare nici macar pentru ce s-a defrisat, daramite pentru ce s-a vandut.

Padurile Romaniei se reduc cu trei hectare pe ora

Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care fenomenul de distrugere a padurilor are aceasta amploare, fiecare tara din Comunitatea Europeana luand masuri ferme, prin interventia statului, de mentinere si gospodarire durabila a padurilor”, spune Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.