Guvernul va trebui sa plateasca despagubiri de 18.000 de euro si cheltuieli de judecata de 5.500 de euro, scrie MEDIAFAX.

Prin decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) - data in 10 mai in cazul Petru Frasila si Lucica Ciocirlan versus Romania - se staueaza obligatia statului de a proteja media locala de presiunile politico-economice.

Cei doi au apelat la autoritatile locale din din Piatra Neamt pentru a-i ajuta sa reia controlul asupra radioului pe care il detineau, Radio M Plus. Postul de radio facea parte din societatea Tele M, ai carui reprezentanti au incercat sa opreasca accesul jurnalistilor in redactie.

Curtea de Apel Bacau a decis in martie 2003 ca impiedicarea reclamantilor in redactia radioului constituie o actiune ilicita, de natura a prejudicia activitatile statiei de radio. Reclamantii nu au reusit sa puna in executare decizia tribunalului din cauza opozitiei reprezentantilor Tele M.

Frasila si Ciocirlan s-au plans la CEDO de faptul ca autoritatile competente nu i-au asistat efectiv in demersurile lor de executare a deciziei irevocabile din 6 decembrie 2002 a Tribunalului Piatra Neamt, fiind impiedicati sa-si desfasoare activitatea de jurnalisti, dreptul lor la libertatea de expresie fiind astfel incalcata.