Prescriptia se refera la perioada de timp in care un infractor poate fi judecat pentru fapta comisa, daca este prins. Ea se calculeaza in functie de gravitatea pedepsei aferente faptei.

De exemplu, perioada de prescriptie este de 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiei pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani, potrivit Codului Penal. Potrivit presedintelui Comisiei, deputatul Daniel Buda, infractiunile de omor nu vor mai fi prescrise.

"Am discutat astazi modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii infractiunii de omor. Este o lege foarte importanta si aceasta lege face ca, practic, toate infractiunile de omor contra pacii si omenirii sa fie imprescriptibile. Altfel spus, daca o infractiune de omor nu a fost urmarita si judecata intr-un termen de timp, inainte raspunderea penala se prescria pentru cel care a savarsit aceasta fapta. Iata ca prin aceasta modificare adusa in sedinta Comisiei juridice de astazi, practic, aceste infractiuni nu se prescriu", a declarat Buda.

Modificarea adusa Codului penal se refera si la faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei. "Inclusiv faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei vor deveni imprescriptibile", a adaugat Buda, citat de antena3.ro.