In timp ce state precum Polonia, Ungaria, Germania de Est si Cehoslovacia treceau pasnic de la un regim totalitarist la unul democratic, Romania a fost un caz atipic in cadrul valului revolutionar de la 1989, deoarece:

- Revolutia din decembrie '89 din Romania a avut victime, fiind singura tara din Europa Centrala si de Est care a avut parte de varsare de sange.
- Presedintele comunist Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena au fost executati, lucru nemaintalnit in niciun alt stat comunist.
- Armata a jucat un rol foarte important in evolutia evenimentelor. Ea a fost, in prima faza, forta care a incercat sa apere regimul, iar apoi a devenit un aliat al revolutionarilor.

Revolutia Romana de la 1989 reprezinta si acum un moment istoric ambiguu, in care nu se stie cine a luptat pentru libertate si cine a fost indeajuns de abil sa se proclame adeptul noului regim, desi slujise comunismul inainte.

  • Momentul "Timisoara"

La 16 decembrie a izbucnit un protest in Timisoara, prin care se incerca apararea pastorului reformat László Tőkés, care facuse declaratii anticomuniste in presa internationala si era vanat de autoritati. Acest protest timid a ajuns se se transforme intr-o adevarata demonstratie anticomunista de masa, la care au luat parte studenti si muncitori. Autoritatile din Timisoara au raportat aceste comportamente ca fiind "huliganice" la Bucuresti. La 20 decembrie, revolutionarii declara Timisoara oras liber. O parte din armata trece atunci de partea demonstrantilor.

  • Revolutia Romana, un eveniment apreciat si aplaudat de straini

Valul protestelor s-a extins in mai multe orase din tara, printre care Sibiu, Brasov si Cluj-Napoca. La Bucuresti, revolutia a inceput pe 21 decembrie si i-a speriat atat de mult pe sotii Ceausescu, incat acestia au incercat sa fuga cu un elicopter. Cei doi au fost prinsi si condamnati la moarte de Tribunalul Militar Exceptional si impuscati in prima zi de Craciun.

Revolutia de la Bucuresti a fost salutata si sustinuta de statele occidentale si de URSS, care au trimis o serie de ajutoare, constand in medicamente, alimente, articole de incaltaminte si imbracaminte. Luna decembrie a fost o luna de haos in Romania, dar si de puternica euforie. Dictatura lui Ceausescu este considerata si acum una dintre cele mai dure si terifiante din istorie. Revolutia a ucis si ranit o multime de romani care au avut curajul sa iasa in strada si sa protesteze impotriva sistemului. Totusi, pe scena politica actuala regasim multe figuri controversate, despre care s-a spus ca au fost prieteni buni cu Securitatea si care au preluat puterea, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu.

  • Unde se afla Romania ACUM?

Momentan Romania este membru NATO, UE si accede la spatiul Schengen, desi Olanda nu o sustine, deoarece considera ca aceasta are probleme cu fenomenul coruptiei si crima organizata. Ea s-a reafirmat vizibil pe scena externa odata cu semnarea acordului cu Statele Unite ale Americii in vederea construirii unui scut antiracheta pe teritoriul ei, dar a fost astfel luata si in vizorul Rusiei si a aliatilor ei.

Romania este o republica semiprezidentiala, unde presedintele si premierul ar trebui sa-si imparta puterile si sarcinile, iar economia ei este in curs de dezvoltare. Romanii sunt printre europenii cu cel mai scazut nivel de trai.