Aceasta masura face parte din proiectul de modificare a Legii 272/2004, inclus in Legea Asistentei Sociale. Proiectul prevede ca activitatea persoanei atestate ca asistent maternal, in conditiile legii, se va desfasura in baza contractului individual de munca specific protectiei copilului.

Contractul individual de munca incheiat cu directia generala de asistenta sociala si protectia copilului va avea mai multe elemente specifice:

  • activitatea de crestere, ingrijire si educare a copiilor aflati in plasament se desfasoara la domiciliu,
  • programul de lucru este impus de nevoile copiilor,
  • planificarea timpului liber se face in functie de programul familiei si al copiilor aflati in plasament,
  • in perioada efectuarii concediului legal de odihna, asistentii maternali asigura continuitatea activitatii desfasurate, cu exceptia cazului in care separarea de copilul aflat in plasament in familia sa este autorizata de directie.

"Contractul individual de munca se incheie la data emiterii dispozitiei directorului de stabilire a masurii plasamentului in regim de urgenta, a hotararii comisiei pentru protectia copilului/instantei cu privire la stabilirea masurii plasamentului", se arata in proiectul citat de MEDIAFAX.

Penru a primi copii in plasament, asistentii maternali trebuie sa aiba varsta de minim 18 ani, capacitate deplina de exercitiu, domiciliul in Romania si trebuie sa prezinte garantii morale si conditii materiale necesare cresterii si ingrijirii copilului separat temporar sau definitiv de parintii sai.

Acelasi proiect instituie amenzi pentru parintii si cadrele didactice care trateaza intr-un mod degradant copii.