In comuna prahoveana Puchenii Mari, o biserica veche de aproape doua secole adaposteste o adevarata comoara. Picturile au fost executate de nimeni altul decat Nicolae Grigorescu. Din pacate, acestea risca sa fie distruse din cauza ploii infiltrate prin acoperisul vechi al lacasului de cult.

Picturi de exceptie

Situata la marginea drumului national 1, pe raza comunei Puchenii Mari, biserica ce poarta hramul Sfantului Gheorghe este considerata un monument istoric de gradul intai. Lacasul si-a castigat acest statut atat datorita vechimii sale, cat mai ales pentru ca picturile au fost executate de celebrul Nicolae Grigorescu.

Biserica a fost construita intre anii 1850-1860 de capitanul de dorobanti Nicolae Niculescu si sotia sa, Smaranda. Aceasta l-a adus pentru pictarea bisericii, de la Manastirea Agapia, pe Grigorescu, care si-a desavarsit opera intr-un timp-record de numai cateva luni. Spre deosebire de celelalte biserici pe care le-a pictat inainte de aceasta, Grigorescu si-a schimbat stilul. Preotul Ciprian Joita spune ca figurile sfintilor sunt mult mai spiritualizate, emanand lumina, iar peisajul este folosit ca parte integranta din tablouri.

Localnicii prea saraci

Greu incercata de intemperii si cutremure, biserica a rezistat celor aproape 150 de ani de cand a fost ctitorita, chiar daca o parte din picturile semnate de Grigorescu s-a pierdut definitiv. Din pacate, frescele marelui pictor risca acum sa devina amintiri pentru ca prin tavanul ciuruit al bisericii apa de ploaie se scurge chiar pe peretii pictati cu atat de mult talent.

"A venit odata cineva de la Bucuresti si ne-a zis ca pentru salvarea picturilor ar fi nevoie de vreo trei miliarde. Satenii au strans putin, ca la noi lumea e saraca si, chiar de vrea sa dea, nu are de unde. Ar fi pacat de Dumnezeu sa se piarda o minunatie cum avem noi", spune Mihai Stan. Acesta este un localnic de 78 de ani, care isi petrece batranetea la poarta bisericii, incercand sa-i determine pe enoriasii care trec pragul lacasului sa contribuie cu cat pot la salvarea picturilor lui Grigorescu.

Nu sunt bani pentru Grigorescu

Pentru a-i atrage pe soferii care circula pe DN 1 sa le viziteze biserica, localnicii au montat pe un stalp o placuta in care este mentionat statutul de monument istoric al lacasului si numele lui Grigorescu. Degeaba, pentru ca Biserica Sfantul Gheorghe din Pucheni continua sa fie monument istoric doar pe hartie, caci autoritatile nu se grabesc sa intervina.
Bugetul judetului e prea sarac pentru cultura, iar cel al localitatii abia ajunge pentru plata salariilor angajatilor din primarie.

Edilul Constantin Negroiu ridica din umeri. "Nu putem repara biserica cu forte proprii pentru ca nu avem de unde scoate cele trei miliarde, cat ar costa reparatiile bisericii si restaurarea picturilor. Am facut numeroase demersuri pe la judet si abia la anu’ poate reusim sa obtinem ceva bani. Sa nu fie, totusi, prea tarziu", se resemneaza primarul.