In urmatorii zece ani, Romania trebuie sa reabiliteze termic cele 2,9 milioane de apartamente din blocurile construite in perioada 1950-1990. Acest angajament a fost asumat de tara noastra in negocierile de aderare la Uniunea Europeana si implica un efort financiar atat din partea statului cat si a fiecarui proprietar.

Primele evaluari ale costurilor acestui program intocmite de autoritatile romane indica o factura de 1,3 miliarde euro, ceea ce inseamna o cheltuiala de minimum 500 euro si maximum 2.000 euro pentru fiecare proprietar in parte. Directiva 91/2002 a Uniunii Europene recomanda tarilor membre sa faca eforturi pentru reabilitarea termica a cladirilor astfel incat poluarea data de producerea, transportul si consumul energiei termice sa fie limitata drastic. Incepand cu 1 ianuarie 2006, aceasta directiva va deveni obligatorie pentru toate statele membre.

Cei 2.900.000 de proprietari de apartamente din Romania trebuie sa scoata din buzunare pana in 2015, intre 500 si 2.000 euro daca vor ca blocul in care locuiesc sa nu mai aiba pierderi de caldura. Acum, statisticile arata de exemplu, ca intr-un bloc construit din placi de beton, din cantitatea de caldura livrata de furnizor se pierde pana la 40%, ceea ce inseamna ca proprietarii arunca practic pe fereastra jumatate din banii platiti pentru energie termica.

Reabilitarea termica presupune montarea pe fatadele blocurilor a unor panouri de polistiren, lucrari la terase, inlocuirea tocariei din spatiile comune, precum si izolarea termica a conductelor si tevilor situate la subsolul cladirii. Uniunea Europeana cere statelor membre sa imbunatateasca performantele energetice ale cladirilor. In acest sens Romania a adoptat, inca din 2003, o lege privind reabilitarea termica a fondului locativ construit si stimularea economisirii energiei termice.

Potrivit acestui act normativ, statul acopera acum 25,5% din valoarea devizului de executie a lucrarilor de reabilitare a cladirilor inscrise intr-un astfel de program. Legea include si posibilitatea ipotecarii locuintei pentru obtinerea finantarii necesare lucrarilor de reabilitare ceea ce i-a speriat pe multi proprietari.

"Acest sistem cu ipoteca s-a dovedit a fi dezastruos si avem de gand ca pana in decembrie sa amendam legea si sa scoatem ipoteca", a declarat Cristian Stamatiade, directorul Directiei de Reglementare Tehnica in Constructii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Stamatiade mai spune ca de la 1 ianuarie 2007 obtinerea certificatului energetic va deveni obligatoriu la constructia, vanzarea sau inchirierea fiecarei locuinte.

"Romania va beneficia incepand cu 1 ianuarie 2007 de fonduri nerambursabile de la UE pentru proiecte de reabilitare. Suntem in negocieri privind cota procentuala din aceste fonduri si speram sa obtinem o suma de bani cat mai mare care sa reduca povara financiara suportata de proprietari", a explicat Stamatiade.

Oficialii MTCT spun ca nici o cladire nu va putea fi inscrisa intr-un program de reabilitare termica daca are probleme cu structura de rezistenta. Potrivit opiniei acestora, reabilitarea se poate face in timp, in functie de posibilitatile financiare ale proprietarilor. "Asociatiile care nu au suficiente resurse pentru a face o reabilitare completa o pot face pe bucati: anul acesta pot izola numai peretii dinspre nord, peste doi ani terasa si tot asa", a explicat Stamatiade.

Bucurestenii, codasi la izolarea termica

Dorel Geana, directorul Directiei de Utilitati din cadrul Primariei Generale spune ca bucurestenii nu s-au aratat interesati de aceste proiecte intrucat concentrarea mare de proprietari dintr-un bloc face dificila obtinerea unui consens. "Problema in Bucuresti este ca intr-un bloc cu zeci de apartamente ai caror proprietari au situatii financiare diferite este aproape imposibil ca toata lumea sa fie de acord cu reabilitarea termica.

S-a vazut acest lucru si cand a fost vorba de apometre sau repartitoare de caldura", ne-a declarat Dorel Geana, directorul Directiei de Utilitati din cadrul Primariei Generale. Geana spune ca s-a facut o greseala fundamentala atunci cand apartamentele au fost vandute catre locatari imediat dupa 1989. "Ele trebuiau reabilitate si apoi vandute catre populatie. In Germania asa s-a procedat si a fost foarte bine deoarece statul era proprietar si era normal sa se implice in proiecte care revin proprietarului", a adaugat Geana.

Directorul Directiei de Reglementare Tehnica in Constructii din cadrul MTCT, Cristian Stamatiade, este mai optimist. "Valoarea de piata a unei locuinte reabilitate termic va fi mai mare, intrucat aici intretinerea va costa mai putin. Cand vor vedea oamenii ca unii platesc la intretinere cat plateau acum cinci ani desi preturile la resurse au crescut vor intelege singuri de ce trebuie sa faca reabilitare", a conchis acesta.