• La spital sunt investigati zilnic aproximativ 500 de pacienti

"Institutul dispune de aparatura de ultima generatie in dotarea laboratoarelor si a sectiilor de terapie intensiva, care permit diagnosticul precoce si de mare precizie, si respectiv salvarea de vieti. Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor PCR de identificare a virusurilor HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriilor TB atipice si a altor germeni", a spus managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, profesorul Adrian Streinu Cercel.

Noua tehnologie permite stabilirea unui diagnostic in cel mult opt ore in cazul unui pacient critic sever, chiar si in socul toxicoseptic. Fara un tratament adecvat, un astfel de bolnav pierde 7,3 la suta sansa de supravietuire pe ora. O astfel de investigatie costa 125 de euro, dar tratamentul pana la stabilirea unui diagnostic fara o analiza de acest tip costa 2.000 de euro pe zi.

Un alt pas in dezvoltarea medicala a institutului il reprezinta diversificarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR), ca principala modalitate de diagnostic a tuturor infectiilor.

  • Institutul Matei Bals a fost acreditat

In institut se desfasoara activitate de invatamant post-universitar si academic, iar cercetarea stiintifica in domeniul bolilor infectioase vizeaza dezvoltarea si eficientizarea compartimentelor de imunologie, biologie celulara, genetica moleculara, epidemiologie, hepatologie, neuroelectrofiziologie, precum si indrumarea metodologica, supravegherea si monitorizarea bolilor infectioase, inclusiv a infectiei HIV/SIDA.

Acreditarea Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" a avut loc luni, certificand inalta calitate a serviciilor medicale.