Procurorul a aratat instantei ca termenul de "captura a statului" este unul stiintific criminalistic, el regasindu-se in numeroase tratate internationale, precizand ca este folosit in situatiile in care coruptia la un nivel sectorial sau chiar la nivelul unui intreg stat este generalizata.

"Judecatorul fondului a retinut corect elementele din dosar si a retinut insistenta si pericolul pentru ordinea publica al inculpatilor. Pe apararile avocatilor arat ca notiunea de captura a statului este o notiune criminologica, termen regasit in numeroase conventii europene. Este forma cea mai inalta a coruptiei, respectiv coruptia generalizata. Este cazul acestui dosar, caz in care captura statului a fost una sectoriala, in domeniul vamal si portuar. Si alte regionale au legaturi conexe cu Directia Regionala de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta. Grupul a fost ambitios, pentru ca este nevoie de multi oameni pentru «captura statului», cu persoane bine plasate si influente", a spus procurorul Gheorghe Bocsan in fata completului de cinci magistrati de la instanta suprema care a judecat contestatiile celor 28 de persoane arestate in acest dosar, transmite MEDIAFAX.

Procurorul a tinut sa explice si mecanismul prin care se producea evaziunea fiscala din Portul Constanta, aratand ca toate containerele interceptate au continut marfuri suspecte, iar unele erau aduse prin firme fantoma.

"Gruparea Mironescu" a primit mandat de arestare

"Ca sa va dati seama cat de sfidatori erau, dau doar un exemplu de firma fantoma denumita «Ha Ha Suspans Import Export»; mie unul mi se pare o sfidate la adresa autoritatilor. Acest dosar este creat din o treime interceptari, o treime rezultatele controalelor efectuate in port cu ocazia demararii cercetarilor in acest caz, iar ultima treime cu rezultatele perchezitiilor informatice ale calculatoarelor luate in timpul perchezitiilor din Portul Constanta de la firmele de comisionariat vamal", a mai spus procurorul in fata instantei.

Procurorul a aratat ca intentia de a distrugere probe din acest dosar releva categoric, in opinia sa, pericolul pentru ordinea publica a acestei grupari.

El a aratat, in acest sens, ca directorul Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale Constanta, Sunai Cadir, dadea mesaje rudelor si prietenilor pentru ca acestia "sa distruga hartii".