Grasimile reprezinta o grupa de nutrienti de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt benefice, iar altele nocive. De exemplu, colesterolul, desi nu este o molecula grasa, are totusi implicatii importante in metabolismul lipidic, prin fractiunile care rezulta din acesta: LDL (“colesterolul rau), HDL (“colesteorlul bun”).
- Colesterolul provine din doua surse
Exogena: din alimentatie, de aceea trebuie evitate acele tipuri “rele” de grasimi
Endogena: propriul nostru ficat produce colesterol. Astfel ca, unele substante, chiar si medicamente, pot creste productia ficatului de colesterol. Spre exemplu, o persoana care nu mananca gras, dar consuma zilnic alcool, va avea figat gras si colesterol marit, principala sursa a hipercolesterolemiei, concentratie mare de colesterol in sange, fiind cea endogena.
Alte produse alimentare care pot creste productia de colesterol sunt in general cele considerate a nu fi sanatoase: alcoolul, unele sucuri din comert sau energizante, dulciurile sintetice, etc.
- Evitati grasimile saturate
Aceste grasimi se gasesc in special in produsele animale, in carne, branza, oua. Grasimile saturate cresc colesterolul total din sange si LDL, acea lipoproteina cu actiuni nociv: ateroscleroza, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 si alte boli dislipidemice.
Afla mai multe despre acest subiect pe Healthy.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Adevarul despre grasimile alimentare.