Grasimile reprezinta o grupa de nutrienti de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt benefice, iar altele nocive. De exemplu, colesterolul, desi nu este o molecula grasa, are totusi implicatii importante in metabolismul lipidic, prin fractiunile care rezulta din acesta: LDL (“colesterolul rau), HDL (“colesteorlul bun”).

  • Colesterolul provine din doua surse

Exogena: din alimentatie, de aceea trebuie evitate acele tipuri “rele” de grasimi
Endogena: propriul nostru ficat produce colesterol. Astfel ca, unele substante, chiar si medicamente, pot creste productia ficatului de colesterol. Spre exemplu, o persoana care nu mananca gras, dar consuma zilnic alcool, va avea figat gras si colesterol marit, principala sursa a hipercolesterolemiei, concentratie mare de colesterol in sange, fiind cea endogena.

Alte produse alimentare care pot creste productia de colesterol sunt in general cele considerate a nu fi sanatoase: alcoolul, unele sucuri din comert sau energizante, dulciurile sintetice, etc.

  • Evitati grasimile saturate

Aceste grasimi se gasesc in special in produsele animale, in carne, branza, oua. Grasimile saturate cresc colesterolul total din sange si LDL, acea lipoproteina cu actiuni nociv: ateroscleroza, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 si alte boli dislipidemice.

Afla mai multe despre acest subiect pe Healthy.