• Artistii s-au hotarit sa ceara dreptate
In data de 6 aprilie 2011, a fost depusa la Ministerul Culturii o scrisoare deschisa care face apel la normalitate, la o abordare realista a problemelor din zona de arta si gandire contemporana, prea mult tinuta in invizibilitate. Critica adresata Ministerului Culturii si soceitatii romanesti in general este aceea ca refuza cu incapatanare sa constientizeze arta si in alte moduri decat in cel traditional, deja asimilat. In toata lumea, arta inseamna astazi mai mult decat aplauze, arta inseamna si instigare la gandire.

Depunerea acestei scrisori deschise a fost insotita de un dans in fata Ministerului Culturii – gestul acesta cu semnificatii politice, poate fi el insusi considerat o forma de arta. Ce se va intampla cu Centrul National al Dansului? Aceasta este intrebarea care framanta comunitatea culturala, inca din anul 2008, moment in care a fost anuntat proiectul de demolare al Teatrului National.

De atunci si pana acum nu au fost gasiti nici bani si nici solutii acceptabile. “De ce sustii Centrul National al Dansului?”, am intrebat-o pe Mihaela Michailov – dramaturg, critic de teatru si dans contemporan: “In primul rand cred ca este singura institutie din Romania care a spart sablonul si a mers in foarte multe directii. A creat mai mult decat un spatiu pentru dans. E institutia care reprezinta cel mai dinamic fenomen din Romania. Si cu toate acestea, este o institutie care a fost mereu pusa sub o permanenta stare de amenintare. In trei ani de zile nu s-a gasit o solutie fiabila”.

CNDB e important iar toata comunitatea care s-a coagulat in ultimii ani in jurul acestei institutii, a luat cu asalt spatiul Centrului, chiar si dupa initierea lucrarilor de demolare. Actiunea care se desfasoara deja de doua saptamani poarta denumirea CNDB-OCUPAT.

Citeste integral pe garbo.ro