Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat stabilesc ca, in cazul in care un membru al familiei sau persoana singura beneficiara de ajutor social face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial, cuantumul ajutorului social de care beneficiaza se majoreaza cu 15 la suta.

"Majorarea cuantumului ajutorului social se aplica o singura data, indiferent de numarul membrilor de familie care lucreaza pe baza de contract individual de munca, care au statut de functionar public sau care presteaza o activitate realizand venituri cu caracter salarial", se arata in document, potrivit MEDIAFAX.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale, cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar care se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala "Bani de liceu".

Cererile pentru acordarea ajutorului social se solutioneaza, in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii, de catre persoanele din cadrul serviciului public de asistenta sociala desemnate prin dispozitie a primarului.

La definitivarea anchetei sociale se pot utiliza si informatii de la cel putin doua persoane care cunosc situatia materiala, sociala si civila a persoanelor din gospodaria solicitantului de ajutor social, iar la efectuarea anchetei sociale pot participa si reprezentanti ai institutiilor publice sau ai organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate acest domeniu si care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective.

In cazul in care solicitantul refuza sa furnizeze informatiile necesare pentru intocmirea anchetei sociale, se considera ca familia acestuia nu indeplineste conditiile de acordare a ajutorului social.

Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii. Astfel, primarii sunt obligati sa intocmeasca lunar un plan de actiuni sau de lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca, sa tina evidenta efectuarii orelor prevazute intr-un registru, sa asigure instructajul privind normele de tehnica a securitatii muncii si sa afiseze la loc vizibil planul de actiuni sau de lucrari de interes local, lista cu beneficiarii de ajutor social precum si cu persoanele care urmeaza sa efectueze orele de munca.

Numarul orelor de munca se calculeaza proportional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiaza familia sau persoana singura, cu un tarif orar corespunzator salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la durata medie lunara a timpului de munca.

"In cazul incapacitatii temporare de munca sau, dupa caz, al pierderii totale sau partiale a capacitatii de munca a persoanei nominalizate sa efectueze actiunile sau lucrarile de interes local, obligatia de a presta orele de munca poate fi transferata altor persoane din familia beneficiara de ajutor social numai cu acordul primarului", se mai arata in proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul de act normativ este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pana in 16 ianuarie.