Lucian Dinita a precizat ca numarul persoanelor decedate a ajuns la 2.126, iar cel al ranitilor grav la 7.655, ceea ce reprezinta o scadere cu 17% a mortilor si cu 8,81 la suta a ranitilor grav, scrie MEDIAFAX.

Astfel, potrivit unei statistici a Directiei Rutiere, este pentru prima data cand in ultimii doi ani consecutivi s-a inregistrat o scadere consistenta a numarului accidentelor rutiere grave.

Cauza principala a accidentelor rutiere din Romania a ramas viteza excesiva, a mai spus Dinita.

"Desi mass-media ne-a acordat tot sprijinul, iar emisiunile au avut ca obiectiv combaterea vitezei excesive pe drumuri, aceasta ramane principala cauza (a accidentelor, n.r.). A doua este traversarea neregulamentara. Romanii nu vor sa asculte si sa inteleaga ca traversarea neregulamentera poate duce la pierderea vietii", a subliniat comisarul-sef.

Acesta a precizat ca, in ultimele doua luni, a crescut numarul accidentelor provocate de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si de depasirile neregulamentare.

"Cel putin in ultimele doua saptamani, accidentele cele mai multe s-au produs pe fondul acestor cauze, in contextul in care conditiile atmosferice au fost cele pe care le stim: ceata, polei, zapada in unele zone", a explicat Lucian Dinita.

Seful Directiei Rutiere a facut un apel la romani sa fie prudenti in perioada sarbatorilor, pentru a evita accidentele.

"Am vrea ca romanii sa nu mai moara in accidente de circulatie, iar la acest sfarsit de an, sarbatorile de iarna sa si le petreaca acasa, in buna sanatate. Indemnul nostru este sa respecte regulile de circulatie si sa adapteze viteza la conditiile de drum. Nu conteaza daca ajungi cu o ora sau 15 minute mai tarziu", a mai spus Lucian Dinita.