Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) informeaza ca de la inceputul activitatii de verificare medicala desfasurata de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a fost confirmata incadrarea in acelasi grad de invaliditate pentru 162.573 de persoane din cele 170.966 de persoane verificate.

"Pentru 5.994 de persoane s-a decis schimbarea incadrarii de la un grad de invaliditate agravant la un grad de invaliditate mai putin agravant. De asemenea, in urma acestor verificari s-a decis depensionarea a 2.197 de persoane", arata MEDIAFAX.


Legea 119/2010 prevede ca intr-un interval de un an Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza verificarea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data.

Daca in urma verificarii incadrarii in grad de invaliditate realizate rezulta ca dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin savarsirea unor infractiuni, atat beneficiarul pensiei de invaliditate, cat si persoanele care au participat, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni ce a avut ca rezultat incadrarea in grad de invaliditate raspund, in conditiile legii, beneficiarul pensiei de invaliditate fiind obligat sa restituie integral sumele incasate ilegal.

Citeste si Esti bolnav? Statul "te cauta" acasa