Filosoful Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, care i-a editat lui Coelho o consistenta colectie de autor, considera ca romanele acestuia ii fac pe oameni mai buni: "Romanele lui Coelho ii indeamna pe cititori sa creada in iubire, sa creada in povestea vietii lor si intr-un destin care depinde, pina la urma, de lupta fiecaruia cu ingerul sau. Ii mai indeamna sa nu caute departe ceea ce s-ar putea sa fie in preajma lor, sa nu se lase coplesiti de rutina, sa fie atenti la semne, sa ramina deschisi la noul vietii si sa caute fara incetare fericirea. Si s-ar parea ca oamenii au nevoie sa li se spuna asta.

Dovada cele 65 de milioane de cititori ai sai. Coelho nu este un fenomen literar, ci unul de sociologie a literaturii. Nu standardele criticii trebuie luate in seama in cazul lui, ci faptul ca sint oameni care devin mai buni, mai puternici sau mai senini, dupa ce ii consuma cartile ca pe un drog. Romanele lui Coelho au in ele toate 'ingredientele>> vietii. Nu le maninci, ca pe urma sa spui ca ai fi preferat bucataria franceza de la 'Maxim>>".

"Nu l-am citit, dintr-un orgoliu timpit"

Dan C. Mihailescu recunoaste ca opera brazilianului nu ii este cunoscuta. "Nu am citit un rind din Paulo Coelho, din cauza unui orgoliu timpit. Cind toata lumea se arunca pe un autor, criticul, nu neaparat snob, are nevoie sa se traga inapoi. Si 'Numele Trandafirului>>, al lui Umberto Eco, l-am citit cu doi, trei ani dupa ceilalti. Puteti sa ma acuzati de prudenta vanitoasa, dar asta e". Criticul intentioneaza, totusi, sa citeasca ultimul roman al popularului Coelho. "Ieri (miercuri, n.r.) am luat de la Editura 'Zahir>>, am si martori. Lume in care am incredere mi-a spus 'te prinde, te tine, e un bun roman de consum>>. Chiar vreau sa-mi fac o 'mea culpa>> la televizor, daca o sa fie cazul".

Reteta simpla, repetata mult

Noua productie a brazilianului nu-l intereseaza pe Andrei Terian. Dintre romanele acestuia, criticul nu a citit decit "Alchimistul", dar are impresia ca deja le cunoaste si pe celelalte: "Coelho stapineste bine o reteta extrem de simpla, pe care o repeta in toate romanele sale. El inveleste banalitatile curente intr-un ambalaj pretins ezoteric, reusind sa intareasca prejudecatile cititorului mediu si sa-i dea acestuia iluzia ca are acces la marea literatura.

Coelho este un as al paraliteraturii. Dar nu mai mult. Cortegiul de simboluri nu schimba cu nimic sensul textului, care poate fi dedus cu usurinta dupa citeva zeci de pagini si care se reduce la citeva platitudini telenovelistice (de genul 'banii nu aduce fericirea>>, 'tot ce are omul de pret este la corazon>> etc.)".

"Coelho scrie terapeutic"

"Am auzit de Coelho in facultate, se tradusese 'Alchimistul>>, cred ca prima data la Nemira. Cartea mi-a fost laudata, asa ca am citit-o" , spune, despre primul contact pe care l-a avut cu Coelho, criticul Alexandru Matei. "Incepuse sa devina un 'fenomen>>, am aflat mai tirziu ca lucrase in televiziune. Mi-a placut moderat, problema a fost ca, mi se parea mie, atunci, el relua tema calatoriei initiatice tratata de atitia scriitori, printre care, intre ultimii cititi de mine, de Hesse.

Am avut impresia unui Hesse mai palid, si mi-am spus: 'la ce bun inca unul?>>. Coelho scrie terapeutic, in asta consta succesul lui, mai ales la cititoare. Daca-i reuseste, e foarte bine. Pentru ca, daca e bine sa existe o literatura moderna care se revendica de la principii estetice, a caror formulare presupune o dialectica a negativului, e la fel de bine sa existe si o literatura de consum, care sa faca parte din moda, efemera, dar (tocmai de aceea) intens prezenta.

Poate ca Paulo Coelho este pentru adolescentul de azi ce a fost Cioran pentru adolescentii de acum 15 ani. Pe Cioran il redescoperi altfel mai tirziu, pe Coelho insa, nu. Dar nici un canon nu te 'obliga>> sa-l citesti mai tirziu: asta-i un avantaj", crede Alexandru Matei.

"Nu imi place Coelho"

"Trebuie sa spun ca mie nu imi place Coelho", spune Carmen Musat, redactor-sef la saptaminalul "Observator Cultural". "Este un scriitor de reteta, al carui succes este insa incontestabil. Foloseste ingrediente garantate: un pic de senzational, mitologie, ezoterism, legenda, combinate intr-un amestec usor digerabil, dovada ca place si se vinde in cantitati impresionante. Coelho este un scriitor de consum de buna calitate, dar, din punctul de vedere al valorii estetice, mi se pare supralicitat. Arta este una, iar literatura de consum - alta", conchide Carmen Musat.

"Un excelent profesionist"

Criticul Paul Cernat face parte insa dintre cei care cred ca scriitorul brazilian are ceva de zis. "Paulo Coelho e un autor de povesti sapientiale vulgarizate. Un excelent profesionist. Cartile lui sint decente, un fel de pseudo-ghid spiritual in probleme grave de viata. In plus, ele raspund unor nevoi prea mult ignorate de cei care cred ca sexul, violenta si politica inseamna 'totul>>. Dupa parerea mea, e mai bine ca omul grabit, care pune rar mina pe o carte, sa-l citeasca pe alde Coelho decit stiu eu ce literatura trash. Oricum, Borges nu va avea niciodata tiraje de masa, asa ca sint bune si asemenea surogate de intelepciune ambalate comercial".