Potrivit Politiei Romane, descinderile au avut locla 20 de locuinte si sedii de societati comerciale apartinand unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune in dauna unor societati comerciale de leasing, relateaza MEDIAFAX.

  • Evaziune fiscala si spalare de bani

Cei 22 de membri ai gruparii, din care fac parte si reprezentanti ai RAR Targu Mures, sunt cercetati pentru constituire de grup infractional organizat, evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani. Potrivit procurorului de caz, gruparea este acuzata de inselaciuni in dauna unor societati de leasing, fals, evaziune fiscala si spalare de bani.

Unul din modurile de operare era urmatorul: cu ajutorul angajatului RAR, se «intinereau» masini aduse din strainatate, in general autotractoare, din 2002-2003, care deveneau mai noi cu cativa ani. Apoi, acestea erau prezentate la societati de leasing controlate de membrii gruparii, care le preluau, le dezasamblau, masinile primeau alte serii de sasiu si erau introduse la alte societati de leasing. Fiind vandute succesiv, se sporea de cateva ori valoarea reala.

  • Cum actiona grupul infractional

Au existat insa cazuri in care unii din membrii gruparii preluau direct autotractoarele, ca utilizatori, pe baza de instrumente de documente contabile false, firmele lor fiind de fapt in inactivitate. In acest caz, plateau in avans doar prima rata, masinile fiind apoi reasamblate, cu alte serii de sasiu si reintroduse in circuit.

Masinile erau aduse din Germania, Ungaria si chiar din Lituania, acestea nefiind evidentiate in contabilitatea firmelor controlate de membrii gruparii. Prejudiciul stabilit pentru evaziunea fiscala este de circa 650.000 de euro.

Potrivit porcurorului de caz al DIICOT Targu Mures, Dan Seniciu, la RAR au fost "aranjate" 15 masini, existand astfel probe pentru 25 de acte materiale pentru care s-a inceput urmarirea penala, fiind emise mandate de aducere pentru membrii gruparii.

"Sunt emise mandate de aducere, preconizam ca vor fi adusi la audieri dupa-amiaza", a anuntat acesta, adaugand ca urmeaza sa propuna retinerea si arestarea preventiva a mai multor membri ai gruparii.