• Proiect ca magia si ghicitul sa fie considerate profesii liberale, respins de senatorii juristi

Aceasta initiativa legislativa are drept scop reglementarea activitatilor si practicilor oculte si protejarea persoanelor inselate prin ghicit sau alte practici oculte care induc si mentin in eroare sau amagire, in scopul de a obtine un folos material injust.

In cadrul dezbaterilor, presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, a afirmat ca daca aceasta initiativa nu ar fi in dezbaterea Parlamentului, s-ar regasi la emisiunile distractive. Acestale-a cerut colegilor juristi sa repinga proiectul, declarandu-se nemultumit ca in acest caz nu exista posibilitatea ca initiativa legislativa sa fie pur si simplu restituita initiatorilor, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, reprezentantul Guvernului la sedinta comisiei a mentionat ca Executivul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative, aratand ca prin acest proiect nu se doreste protejarea cetatenilor care merg la ghicitori, ci autorizarea acestei activitati.

  • Meseria de ghicitor!

In proiectul de lege dezbatut de Comisia juridica se arata ca practicile de ghicitorie "nu sunt integrate in sistemul principal al serviciilor oferite populatiei si au la baza doar teoriile, credintele si experientele empirice ale asa-ziselor clar-vazatoare in prezicerea viitorului, tamaduire de boli si alte afectiuni sufletesti".

Initiatorii propun ca pentru acest domeniu, in cazul in care nu exista, sa se creeze standarde ocupationale si definesc notiunile de "ghicitor", "practica oculta", "vrajitorie" si "farmece". In proiect se mai propune ca activitatile de ghicit si magie sa fie incadrate in nomenclatorul profesiilor liberale, iar persoanele care exercita activitati de ghicit si magie sa fie obligate sa posede autorizatie de libera practica.

Daca aceasta initiativa ar fi adoptata, practicianul din domeniul ocult ar fi obligat sa adere la o organizatie profesionala specifica, ce ar trebui ca, la infiintare, sa stabileasca obligativitatea emiterii unei facturi fiscale cu plata taxei pe valoarea adaugata.

Initiatorii mai prevad in proiect ca inducerea si mentinerea in eroare sau amagire a unei persoane in scopul de a obtine prin aceste practici un folos material se pedepseste, potrivit articolului 244 din Codul Penal, cu pedeapsa inchisorii de la sase luni la trei ani.

  • Senatul dezbate acest proiect in calitate de prima Camera sesizata

Semnatarii initiativei sunt deputatii PDL Claudia Boghicevici, Victor Boiangiu, Gheorghe Ciobanu, Marinel Cionca, Constantin Dascalu, Marius Dugulescu, Stelian Eftemie Ghita, Mircia Giurgiu, Marius Göndör, Gheorghe Hogea, Ioan Holdis, Doru Lese, Constantin Militaru, Henorel Nitu, Daniel Oajdea, Corneliu Olar, Alin Popoviciu, Lucian Rivis-Tipei, Stefan Seremi, Alin Trasculescu, deputatii PNL Claudiu Taga si Calin Chereches, deputatul independent Maria Eugenia Barna si deputatul Uniunii Ucrainenilor din Romania, Stefan Buciuta.