Romanii se numara printre cei mai inraiti fumatori din Europa si acest lucru este cauzat in principal de contrabanda, care alimenteaza piata cu tigari mai ieftine. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Prezenti la o reuniune la Sofia, acestia au facut publice date statistice care are arata ca un sfert dintre tigarile de pe piata romaneasca provin din contrabanda si ca o treime din decesele barbatilor romani mai tineri de 70 de ani sunt cauzate de fumat.

Nu doar contrabanda ingroasa randurile fumatorilor, ci si publicitatea pe care si-o fac producatorii, dar si o serie de factori culturali. Din Europa, zona balcanilor reprezinta un veritabil bastion al tabagismului: intre 30 si 40% dintre adultii din regiune sunt fumatori. "In aceasta regiune a Europei se fumeaza cel mai mult", a spus Marc Danzon, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa.

La conferinta de la Sofia au participat si reprezentanti ai Romaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Moldovei si Serbiei-Muntenegru, care si-au luat angajamentul de a "aplica activ" Conventia OMS privind controlul asupra tutunului, intrata in vigoare in luna februarie a acestui an. Contrabanda alimenteaza 80% din consumul de tigari in Albania, 47% in Bosnia-Hertegovina, 40% in Macedonia, 38% in Bulgaria, 37% in Serbia-Muntenegru si 25% in Romania si Croatia, potrivit raportului.

Directorul OMS pentru Europa atribuie gradul mare de raspandire a fumatului in Balcani unor factori culturali. In aceasta parte a Europei, fumatul este asociat cu "libertatea si bucuria de trai si emanciparea feminina", lucru care se intampla in restul Europei, in urma cu 20 de ani, a explicat el.