Sutele de mii de euro cerute pentru vilele de lux ridicate in cartiere ferite de aglomeratia din Capitala abia daca-si mai gasesc clienti. Cel putin asa reiese dupa o trecere rapida in revista a ofertelor cu care s-a deschis cea de-a cincea editie a Targului Privat de Vile. Majoritatea constructorilor, prezenti pana pe 6 octombrie la World Trade Center din Capitala, sunt expozanti cu traditie la targ, iar ofertele lor au ramas neschimbate. Cu mentiunea ca, de la o editie de alta, au reusit sa mai vanda doua-trei case.

Antreprenorii se scuza si dau vina pe scumpirea materialelor de constructie, scandalul MTS Leasing, restrictiile bancii centrale privind creditarea si inundatii. Insa la toate aceste motive se adauga cel putin inca unul: preturile extrem de ridicate. Apartamentele se vand la preturi de vila, iar casele pe pamant la preturi demne de pietele occidentale.

"Aceeasi Marie cu alta palarie!"

Unul dintre dezvoltatorii care recunosc ca au pierdut bani din cauza MTS Leasing este Mundi Art Construct, care continua sa promoveze un proiect lansat in urma cu mai bine de un an. "Lucrarile au fost ingreunate de povestea MTS Leasing. Am lucrat cu ei si am pierdut si bani, si clienti. Acum insa am gasit finantare externa si continuam proiectul", ne-a spus Cristi Popa, directorul general al Mundi Art Construct. Oferta a ramas aceeasi, respectiv cele 58 de vile care se vor ridica in complexul Swan Lake Village din comuna Pantelimon.

Penthouse de peste un milion de euro

In materie de preturi, proiectul Baneasa care se va dezvolta etapizat in partea de nord a Capitalei, pare hotarat sa bata toate recordurile. Primele apartamente vor putea fi contractate de luna viitoare, iar preturile acestora sunt cuprinse intre 181.500 euro si 955.000 euro, in functie de numarul de camere, la care se adauga TVA. "Cele dintai 227 de apartamente, care vor fi construite in 12 vile, vor fi finalizate la sfarsitul anului viitor", a spus Carmen Oprisan, directorul de vanzari al TriNation Management & Development, promotorul proiectului.

Astfel, un apartament cu un dormitor care masoara intre 95-105 mp, plus o terasa, un garaj si o boxa, costa cel putin 181.500 euro si cel mult 222.000 euro. Apartamentele cu doua camere se vor vinde cu 250.000-323.000 euro. Insa cele mai scumpe sunt apartamentele penthouse (ocupa singur ultimul etaj), cu 2-3 dormitoare si suprafete cuprinse intre 280 si 324 mp, si care au un pret cuprins intre 675.000 si 955.000 euro. Preturile nu contin TVA.