"Pentru toate aceste protocoale gen 'Inimi pentru Inimi>> vom anunta public criterii noi, vor fi deschise din luna septembrie tuturor companiilor care doresc sa participe, nu doar unora cum s-a intimplat pina acum", afirma presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu. In acest moment sint in functiune 10 protocoale pentru achizitionarea de medicamente de ultima generatie pentru afectiuni cardiace, hepatice, depresive etc.
Ministrul Sanatatii crede ca cea mai buna solutie de a creste bugetul pentru sanatate este ca aproape toata populatia sa plateasca pentru ea.

"De la anul, noua lege a asigurarilor va prevede resurse noi, prin introducerea contributiei obligatorii la sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari si alte categorii sociale. Nu ne mai putem permite ca 5 milioane de locuitori sa plateasca pentru sanatatea a 22 de milioane si cum contributia nu va creste, ci, poate, va scadea, nu ne ramine decit sa marim numarul celor care o platesc", a spus Mircea Cinteza. Ministerul Sanatatii a precizat ca, daca pentru pensionari contributia la fondul asigurarilor va fi asigurata de Casa de pensii, pentru copii si studenti vor plati parintii acestora, in cazul in care nivelul veniturilor le permite.

Salarii duble pentru doctori

De anul viitor, salariile medicilor ar putea sa creasca. Oficialii CNAS sustin ca vor stabili grile noi privind salarizarea personalului medical si ca veniturile acestora s-ar putea dubla. "Va exista o concordanta intre volumul de munca si venituri", sustine presedintele CNAS. Venitul mediu din sanatate este la noi de 239 de euro, in timp ce venitul mediu pe economie este de 245 de euro.

"Avem printre cele mai mici salarii din Europa, iar recomandarile OMS sustin ca in acest domeniu, al responsabilitatii crescute fata de viata omului, venitul ar trebui sa fie de 3 ori mai mare decit media, adica aproape 1.000 de euro", afirma ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.