Meteorologii spun ca vara 2010 va fi marcata in Romania de temperaturi de peste 40 de grade, dar si ploi torentiale, vijelii si inundatii.

  • Organismul nostru nu este pregatit pentru canicula

Specialistii atentioneaza ca aceste temperaturi extreme in luna iunie nu ar trebui sa ne surprinda, insa atentioneaza ca organismul nostru nu este pregatit pentru ele, relateaza NewsIn, citand Realitatea.net.

"Acum doi ani am avut aceasta perioada de canicula din mai, iar anul trecut n-am avut canicula in mai, dar am avut maxime de 30 de grade aproape toata luna, deci nu trebuie sa ne surprinda aceasta perioada de caldura excesiva din iunie, atat doar ca este prima si luna mai a fost cu temperaturi normale sau sub normale si organismul nostru nu este pregatit pentru aceste valori termice ridicate, pentru ca ii trebuie o perioada de adaptare", a declarat meteorologul Elena Cordoneanu.

In plus, specialistul explica faptul ca organismul uman suporta mult mai usor o perioada de canicula scurta, chiar si cu temperaturi ridicate, de 40-41 de grade Celsius, decat doua saptamani la rand, cu temperaturi de 35-37 de grade.

  • "Previziunile" specialistilor

In ceea ce priveste gradele, in aceasta vara ne putem astepta ca temperaturile sa treaca de 40 de grade Celsius.

"Putem sa ne asteptam si la peste 40 de grade, pentru ca sunt frecvente verile la noi atunci cand temperatura aerului trece de acest prag, in multe localitati din sudul si sud-estul tarii in special. Anul trecut n-am avut maxime de 40 de grade, dar in iunie 2007, am avut 42 de grade la Giurgiu si Turnu Magurele si 40 la Bucuresti. Deci, nu este exclus ca si in aceasta vara sa avem astfel de perioade de canicula acuta, peste 40 de grade, sau mai blanduta, cu 35-37 de grade", adauga Cordoneanu.

Totusi, nu este exclus ca in urmatoarele luni sa avem perioade de seceta alternand cu perioade de ploi mai bogate si chiar vijelii. "Trebuie sa fim pregatiti pentru intampinarea unor astfel de fenomene de instabilitate atmosferica, dar pot aparea si inundatii cu caracter local", adauga meteorologul Elena Cordoneanu.

Citeste si:

Citeste si:
Val de aer polar în România. Temperaturile ar putea scădea până la...
Un val de aer polar lovește...

Codul galben de canicula se prelungeste

Canicula face primele victime



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.