La cererea ministrului Sanatatii, CSEKE Attila, in perioada 19 mai- 4 iunie 2010, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au efectuat actiuni de control ce au vizat modul de acordare a concediilor medicale, dar si eliberarea certificatelor de concediu medical, informeaza Ministerul Sanatatii

Daca in prima faza, pana in jurul datei de 28 mai, a fost mai mult o verificare care a avut scopul de a aduce la cunostinta medicilor si pacientilor legislatia si de a atentiona asupra noilor prevederi, in cea de-a doua faza a fost un control temeinic, pe lege, in care s-au aplicat sanctiuni destul de drastice pentru cei gasiti in ilegalitate.

“In urma controalelor, Fondul Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu suma de peste 900 000 lei. Ca sa aveti o imagine asupra acestui subiect, cu acesti bani pe care i-am strans in 3 saptamani am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanta tot ceea ce inseamna medicamente, materiale sanitare, salarii pe o luna in 3 Unitati de Primiri Urgente din spitale de nivel mediu”, a declarat ministrul CSEKE Attila.

Timp de 3 saptamani au fost verificati, la nivel national, 1540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificandu-se abateri de la legislatia in vigoare in cazul a 336 dintre acestia.

Abaterile au constat in inexistenta sau neconformitatea unor documente prevazute de lege. Mai precis, la fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaratia prin care se dovedeste plata asigurarilor de sanatate sau nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri gresite si certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.

  • Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost gasite in judetul Bistrita Nasaud. Aici, la primele verificari toti cei 3 medici controlati nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate ca au primit dispozitii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua faza a controlului, toti cei 22 medici controlati au primit avertismente din cauza nerespectarii legislatiei.

  • Cele mai “usturatoare” amenzi le-au incasat medicii din Timis. In prima faza de verificari 6 medici au fost amendati cu 11 000 lei pentru nerespectarea legislatiei. In cea de-a doua faza, din 29 medici verificati, 16 au primit amenzi in cuantum de 72 500 lei.

In Bucuresti au fost intelese destul de bine noile prevederi legislative. Aici, din cei 53 medici verificati, doar 7 au incalcat legea si au primt amenzi in valoare de 35 000 lei, iar pentru 2 dintre acestia le- a fost diminuata valoarea punctului cu 10%.

Corecti au fost si cei din Arad, Bacau, Bihor, Cluj, Constanta, Ilfov, Teleorman unde nu au fost acordata nicio amenda in urma verificarilor.

  • 21 de bolnavi care aveau concediu medical, amendati pentru ca nu au fost gasiti la domiciliu

In primele trei saptamani de control al concediilor medicale reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au depistat 21 de bolnavi care nu se aflau la domiciliu la momentul controlului, cele mai multe cazuri, noua, fiind inregistrate in judetul Botosani.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, au fost respinse/suspendate de la plata 51 de certificate medicale, 30 dintre acestea avand ca si consecinta nerespectarea legislatiei in vigoare.

Restul de 21 au fost cazuri in care bolnavul nu a fost gasit la domiciliu. In Botosani au fost descoperite cele mai multe nereguli in ceea ce priveste absenta de la domiciliu - din 19 persoane controlate, noua au lipsit de acasa.