Procurorii DIICOT au facut miercuri 53 de perchezitii domiciliare, pentru destructurarea unei retele ai carei membri interceptau ilegal convorbiri telefonice, discutii in mediu ambiental, transmisii de mesaje si transferau date din sisteme informatice, potrivit unui comunicat al Directiei.

Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Alba, Biroul Teritorial Hunedoara si Serviciul Teritorial Iasi au declansat o ampla actiune vizand destructurarea unor grupari infractionale cu preocupari in realizarea de interceptari neautorizate ale convorbirilor telefonice, discutiilor in mediul ambiental, transmisiilor tip SMS si transferului neautorizat de date din sisteme informatice.

Miercuri au fost efectuate 53 de perchezitii domiciliare dintre care 11 in imobile din Bucuresti, in Iasi, doua perchezitii in Ilfov, trei in Mehedinti , patru in Cluj, trei in Timis, doua in Bacau, doua in Botosani, doua in Suceava, doua in Arges, una in Alba, una in Hunedoara, in Satu Mare, Buzau, Arad, Sibiu, Galati, Neamt, Ialomita, Dolj si Valcea.

Liderul retelei, Oproiu N. a detinut, a utilizat si a comercializat, direct si prin intermediul retelei internet, produse software destinate interceptarii ilegale a comunicatiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobila, precum si a discutiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone, se arata in comunicat.

  • Pericol pentru siguranta nationala, vieta de familie, a mediul concurential si de afaceri

Softul era disponibil in varianta Light si variantele avansate Pro si ProXRecorder.

Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informatilor privind numerele de telefon apelate si cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, si transmiterea catre un cont anterior configurat a continutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul tinta.

Citeste si:
Protest cu elefantul roz la Cotroceni, la doi ani de la protestele...
Protest cu elefantul roz la...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Varianta Pro a programului asigura in plus ascultarea comunicatiilor ambientale iar varianta ProX asigura si ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului tinta. In prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la initierea/primirea unui apel telefonic.

De asemenea, aplicatia confera utilizatorului posibilitatea monitorizarii comunicatiilor si discutiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum si a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putand avea implicatii grave asupra sigurantei nationale, vietii de familie, a mediului concurential si de afaceri.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat 50 de vinovati care, incepand cu luna ianuarie 2009, au apelat la serviciile lui Oproiu, achizitionand de la acesta una din variantele programului.

Acestia au instalat aplicatiile cumparate pe telefoane tinta si au utilizat produsele software, realizand inteceptari ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de catre alte persoane.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueaza cercetari pentru savarsirea de infractiuni informatice si infractiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranta nationala a Romaniei.

Citeste si:
Andrei Caramitru: Daca tot nu au gasit absolut nimic Rise la Barna,...
Andrei Caramitru: Daca tot nu...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.