Ca urmare a evolutiei si industrializarii, tot mai multe job-uri implica munca in fata calculatorului, stand pe scaun. Ajungem astfel sa avem un stil de viata sedentar. Din pacate, sedentarismul provoaca riscuri numeroase pentru sanatate.

Potrivit specialistilor, in timpul muncii la birou, coloana tinde sa se curbeze si sa se taseze, respiratia este ingreunata, organele abdominale sufera si ele presiuni, sangele nu este mobilizat din depozite, un mare numar de capilare raman inchise, ceea ce scade considerabil oxigenarea organismului, metabolismul bazal este mult incetinit si asa mai departe.

  • Ce este de facut?

Specialistii recomanda cateva masuri simple pentru a reduce riscurile in privinta sanatatii pentru cei care lucreaza la birou:

- Incercati la fiecare jumatate de ora sa va ridicati de pe scaun;
- Nu faceti un obicei din a va rezema de spatarul scaunului;
- Nu tineti picioarele incrucisate; in felul acesta aduceti presiuni si mai mari la nivelul bazinului si, totodata, favorizati aparitia varicelor prin ingreunarea intoarcerii venoase;
- Incercati sa va tineti coloana dreapta in timp ce stati pe scaun;
- Programati-va zilnic un timp de exercitii fizice care sa includa cateva minute de bicicleta sau alergare, dar si exercitii de mobilitate;
- Adoptati o dieta sanatoasa si beti doi litri de lichide pe zi. Nu mancati mult la o masa. In schimb, mancati putin si mai des.

Cititi mai multe despre acest subiect pe Healthy.