• Recalcularea pensiilor

Parlamentarii, magistratii, personalul diplomatic si fostii angajati ai Curtii de Conturi ar putea primi pensii mai mici cu pana la 80% din a doua jumatate a anului, si nu din 2011, asa cum sustineau reprezentantii guvernului, relateaza NewsIn.

Prevederile sunt incluse in proiectul privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea. "Persoanele ale caror drepturi la pensie sunt stabilite ulterior datei intrarii in vigoare a acestei legi vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege", se arata in document.

In articolul 1 al proiectului se arata ca vor fie recalculate urmatoarele pensii: pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale; pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; pensiile deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

  • Indemnizatia primita de militari la pensionare, retragere si la trecerea in rezerva nu se mai acorda

Indemnizatia pe care o primesc militarii la pensionare, retragere sau la trecerea in rezerva nu se mai acorda, potrivit proiectului de Lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, relateaza NewsIn. Totodata, de la data intrarii in vigoare a Legii, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) nu mai contracteaza bilete de odihna in anul 2010. Tot de la aceeasi data, se suspenda pana la finele anului inscrierile la pensie anticipata si la pensie anticipata partiala. Cererile de inscriere depuse pana la data intrarii in vigoare a Legii raman valabile.

In schimb, pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor "vor fi recalculate intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului". Cel mai probabil, fostii angajatii din armata si politie vor primi noua pensie la 1 ianuarie 2011.

Cuantumul pensiilor speciale recalculate va fi stabilit "in baza punctajului mediu anual, determinat conform prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazuta la lit a) sau b), dupa caz", prevede articolul 4 al proiectului de Lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

  • Valoarea pensiei sociale minime va fi stabilita anual, in raport cu resursele financiare

Pensia sociala minima, care este in prezent de 350 de lei, se va numi „indemnizatie sociala pentru pensionari", iar valoarea ei va fi stabilita anual in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare, arata proiectul de Lege pentru care Guvernul isi asuma raspunderea.

"De la data intrarii in vigoare a prezentei Legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata" se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari. (...) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei Legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari (...) se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare", se arata in textul proiectului de Lege privind "stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar".

Guvernul a decis miercuri ca pensia sociala minima sa fie exceptata de la reducerea de 15% care se aplica, pana la finele anului 2010, pensiilor din sistemul public. [Scrisoarea catre FMI, "gata de expediere"]

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, anunta in februarie ca recalcularea pensiilor speciale va fi aplicata din 2011 si va duce la o diminuare a cuantumului de pana la 80%, cei mai afectati fiind magistratii, aviatorii si diplomatii.