Conform actului administrativ adoptat de Consiliul Local Cernavoda in 2008, aceasta taxa urma sa se aplice societatilor cu activitati de productie de energie electrica din activitati nucleare si activitati de depozitare de deseuri radioactive pe raza teritoriala a orasului Cernavoda, deci Centralei Nuclearelectrice. Cuantumul taxei a fost stabilit la suma de 70.301.000 de lei, transmite NewsIn.

Printre argumentele prefectului in sustinerea nelegalitatii actului este si rezultatul studiilor efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta si Laboratorul de Igiena a Radiatiilor, potrivit carora probele de alimente si apa potabila din zona Cernavoda, analizate in anii 2007, 2008 si 2009, nu prezinta depasiri ale concentratiilor maxime admise conform legilor sanitare, deci nu exista un risc de poluare care sa justifice taxa.

De asemenea, toate valorile referitoare la calitatea aerului, apei, solului, vegetatiei, probele biologice de peste si lapte, precum si analiza tritului, respectiv izotopul greu al hidrogenului, s-au incadrat sub limitele de notificare, operationale, ale Retelei Nationale pentru Supravegherea Radioactivitatii Mediului.