Mega-escrocheriile populare, practicate la inceputul anilor ’90 pe calapodul afacerilor de tip CARITAS, GERALD sau PHILADELPHIA, au fost reinviate. Azi, mecanismul lor este insa mai elaborat. Jocurile de intrajutorare nu mai vizeaza persoane cu venituri modeste, ci clienti de lux, prosperi oameni de afaceri, vedete de televiziune, medici, magistrati ori sportivi, toti avand acelasi numitor comun: conturi grase. Familiile si apropiatii acestora sunt ademeniti, la randul lor, intr-un circuit perfid. Li se promite includerea in proiecte de afaceri spectaculoase - cu circuit inchis, exclusiv pentru membrii cluburilor -, vacante exotice si, dincolo de orice altceva, castiguri fabuloase.

Inspectoratul General al Politiei Romane a lansat ieri un avertisment cu privire la extinderea alarmanta a acestor retele de intrajutorare, in fapt escrocherii "cu staif". Intr-un comunicat al MAI se arata, astfel, ca "activitati de tipul asa-ziselor jocuri sau circuite financiare de tip piramidal, sub diferite forme de organizare si desfasurare (DELPHIN, SOCIETY CLUB, etc.)" au impanzit Romania. Din verificarile Politiei, aceste afaceri de tip CARITAS sunt "activitati de natura celor interzise, conform Legii nr. 650/2002 privind comercializarea produselor si servi-ciilor de piata si H.G. 251/ 1999 privind autorizarea jocurilor de noroc".

Exista insa o aparenta legalitate. Racolarile se desfasoara in spa-te-le paravanului unor pretinse scheme de intrajutorare intre membrii asociati sau sub cea a unor con-sultante pentru afaceri si management. Prima reteta este atri-buita de politisti jocului ini-tiat de SOCIETY CLUB, iar a doua sistemului piramidal DELPHIN, initiat de o firma din Gibraltar, care, sub pretextul unor servicii de training in afaceri, vand un manual intitulat "Calea succesului". In schimbul acestui manual, persoanele recrutate platesc cate 2.290 de euro.

Participarea la acest circuit financiar se realizeaza prin semnarea initiala a unui contract de confidentialitate, urmat de o comanda si un contract de comision, iar sumele de bani se expediaza in conturi din Gibraltar. In a doua faza, fiecare persoana devenita membru are obligatia sa racoleze alte persoane care sa participe in continuare la acest joc, iar in functie de numarul persoanelor convinse sa se alature clubului, membrul primeste comisioane in contul personal.

Acesti bani provin de asemenea din Gibraltar, dovada ca pentru stergerea urmelor orice tranzactie este controlata din afara granitelor Romaniei. In ciuda faptul ca impotriva initiatorilor si organizatorilor acestor jocuri s-a inceput urmarirea penala sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni, activitatile de racolare a noi participanti nu s-au intrerupt. Dimpotriva, acestea s-au intensificat - sustin politistii - in conditii de cvasi-clandestinitate, la diferite puncte de lucru, de pilda sali inchiriate. Membrii mai vechi in sistem incearca astfel sa coopteze noi adepti, pentru a-si recupera, partial sau in totalitate, suma de 2.290 de euro depusa la inscriere.

Pentru a eficientiza racolarile, se realizeaza si asa-zise "seminarii" organizate intr-un cadru psihologic atent studiat. Intr-un raport al Politiei sunt prezentate in detaliu etapele unor astfel de "seminarii". Persoana-tinta era initial invitata de un membru al clubului sa participe la un "seminar", fiind nevoita sa achite din capul locului o taxa. In timpul intrunirilor, regizate dupa reguli care tineau cont de psihologia multimilor, par-ticipantilor li se indu-cea ideea ca ar putea castiga sume fabuloase din aderarea la acest joc. Atmosfera era de entuziasm general: muzica antrenanta, aplauze la comanda, chipuri joviale. Un lector tinea prelegeri la tabla, trasand scheme optimiste. Arata circuitul banilor, care inevitabil ar fi tre-buit sa se intoarca inzecit la participanti.

Nu era decat o inselatorie. In realitate, membrii se inscriau in joc platind sume in valuta intre 1.500 si 2.800 de euro, functie de clubul la care adera. Din punctul de vedere al politistilor care au instrumentat mai multe astfel de cazuri, necesitatea continua de a coopta noi participanti, specifica activitatilor financiare de tip piramidal, duce insa inevitabil la prabusirea circuitului la un moment dat, cu efecte grave economice si chiar sociale.

"Tocmai din aceste considerente, in unele tari aceste fapte sunt incriminate penal in mod explicit", se mai sustine in avertismentul IGP. Pe plan international, politistii au primit semnale ca functioneaza circuite si structuri financiare sau comerciale prin intermediul Internet-ului, pe criterii piramidale. In cazul acestora, "periculozi-tatea crescuta este generata si de numarul teoretic foarte mare de poten-tiali participanti". Au fost, de asemenea, reperate si activitatile organizate de unele firme care, desi nu sunt de tip piramidal, se desfasoara prin incalcarea art. 4 din Legea bancara nr. 58/1998.

Dispozitiile acestui act normativ interzic clar activitatile de atragere si/ sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colec-tiv. Inspectoratul General al Politiei Romane a tinut astfel sa atraga inca o data atentia persoanelor predispuse sa participe la astfel de sisteme, circuite de tip piramidal, inselatoare.

Comunicatul IGP a si exemplificat prin scrisorile "pe care tot mai multi cetateni le primesc la domiciliu, fiind anuntati ca au castigat sume foarte mari la diverse loterii internationale si carora li se solicita ulterior sa expedieze la asa-zisii organizatori de loterii sume insemnate in valuta". Aceasta ar fi o conditie de a intra efectiv in posesia premiilor - care, in realitate, nici nu exista - sau de a obtine facilitati, ce nu au un fundament economic.

CARITAS-ul a imbogatit politicieni si magistrati Incepand din 1990, numerosi romani au fost inselati prin jocuri piramidale, arhicunoscute fiind CARITAS si GERALD. "Parintele" CARITAS-ului, clujeanul Ion Stoica, a fost judecat si condamnat cu blandete pentru ca a inselat aproximativ 325.000 de romani naivi. Infractiunile cele mai grave imputate i s-au prescris, el fiind in prezent in libertate. Dupa prabusirea jocului, politistii au pus mana pe o lista celebra care cuprindea numele unor personalitati ce au beneficiat de un regim preferential, obtinand munti de bani.

Politicieni, sefi de instante, inalti functionari din Consilii judetene ori locale n-au asteptat astfel nici o zi pentru a incasa de opt ori suma depusa. In ce priveste GERALD, jocul a fost infiintat la Focsani de Corneliu Gorduna. Acesta a fost si el acuzat ca a organizat un joc de intrajutorare prin intermediul caruia peste 5.000 de persoane au fost inselate. Ca si Stoica, si Gorduna este azi liber, iar faptele retinute lui i s-au prescris. Practic, cei doi au fost facuti scapati de "persoanele fara chip" care au profitat de pe urma lor.