Patronii magazinelor de plante etnobotanice au adus in Romania pentru comercializare noi ierburi halucinogene si substante care nu apar pe lista Ministerului Sanatatii cu plantele interzise prin lege. Noile produse sunt comercializate atat in modul clasic, in magazinele "de vise", dar si online, pe diverse site-uri. Cel mai mare lant de astfel de magazine din Romania are un site special deschis pentru a vinde noile produse, in timp ce dealerii care lucreaza pe cont propriu vand ierburile prin anunturi la mica publicitate.

Euphoria si Generation 2012 sunt doua dintre noile produse din gama etnobotanicelor pe care utilizatorii le pot cumpara de pe site-ul generation2012.ro, care ofera transport gratuit la domiciliu in Capitala, in doar 30 de minute. Pretul este, in medie, de 75 de lei pentru 0,25 grame de Euphoria si de 80 de lei pentru 0,5 grame de Generation 2012, ajungand pana la 240 de lei in functie de gramaj. Generation 2012 este numit pe forumuri "ingrasamant de flori", iar cei care l-au incercat spun ca este vorba de o noua pulbere care provoaca senzatii asemanatoare sarii de baie trecute in ilegalitate prin ordonanta de urgenta.

La scurt timp de la aparitia Generation 2012, pe site-urile de mica publicitate au aparut anunturi de vanzare a unor noi prafuri, laudate ca fiind "mai tari". Powder Report este unul dintre acestea, care costa 80 de lei in varianta de 0,5 grame.

  • Consumatorii tin legatura cu dealerii pe retelele de socializare

Pe site-ul Anunturi AZ, la categoria plante medicinale, sunt publicate zeci de anunturi pentru comercializarea produselor Generation 2012, Stone Powder si Magic Powder (doar la granita cu Bulgaria). Printre anunturi exista si unele pentru vanzarea en-gros de Magic Cristal sau sare de baie (minimum 50 de plicuri la pretul de 175 de lei bucata) - in cazul ultimului anunt comerciantul ofera produse originale, cu holograma, certificat de calitate si factura.
Un alt anunt, dat de un "importator unic", SC. Moskibo SRL, ofera utilizatorilor de etnobotanice cateva zeci de sortimente de astfel de "droguri legale", printre care Chocolate, Afgan Solid Herb, Flower Power, 69, Bonzai, Jamaican Gold si Snowblow.

Site-ul espice.ro, detinut de Spice Group LLC, una dintre cele mai mari companii de profil din tara, ofera la categoria "Ingrasamite" patru produse din gama etnobotanicelor: Spice Green, Purple, Stunk si Wild, la preturi incepand de la 30 de lei pentru 0,25 grame, pana la 80 de lei pentru un gram. Pe site, utilizatorii pot gasi si o lista a magazinelor redeschise in Arad, Buzau, Galati, Pitsti, Ploiesti, Targu Mures si Targu Jiu.
Compania tine legatura cu consumatorii de etnobotanice si prin intermediul retelelor de socializare Twitter si Facebook. Astfel, pe Facebook, o firma cu sediul in Galati numita Spice Group are peste 400 de fani. Consumatorii au lasat sute de comentarii pentru a intreba cand se vor deschide magazine in orasele lor si care sunt noutatile in gama de produse oferita.

  • Noile droguri psihoactive, mai puternice decat cocaina

Pe 8 aprilie, doi tineri, in varsta de 16 ani si, respectiv, 23 de ani, au ajuns la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" din Iasi dupa ce au consumat produse etnobotanice care nu figureaza pe lista celor 36 de plante si substante etnobotanice interzise prin lege in februarie. Cei doi tineri care s-au prezentat la spital aveau o stare de agitatie extrema, halucinatii si simptome de depersonalizare.

La inceputul lunii aprilie, Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) a avertizat autoritatile romane ca pe piata drogurilor psihoactive din Europa au aparut noi tipuri de substante, care ar fi mai puternice decat cocaina si care ar urma sa ajunga in curand si in Romania - NRG-1 si Rave.

La jumatatea lunii februarie, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru interzicerea a 27 de plante si substante cu proprietati psihoactive, pe lista fiind si mefedrona. Pedepsele prevazute in OUG pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea acestor substante interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

In 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.