"Stim ca Vrancea este o zona activa, la fel ca si zona Chile. Nu putem face predictii. Noi facem analize, prognoze care au rolul de a atrage atentia ca seismul mare poate sa vina", a declarat profesorul Mircea Radulian de la Institutul National de Fizica al Pamantului, invitat fiind la emisiunea Sinteza Zilei de la postul Antena 3.

"In Vrancea exista doua segmente active. Ele se comporta independent. Noi am observat ca exista o alternanta. Ca mai intai se produc cutremure in segmentul inferior, apoi in cel superior. Avem elemente care ne fac sa credem ca un cutremur se va produce la adancime mai mare. Cutremurele mai adanci sunt mult mai periculoase pentru Moldova", a adaugat profesorul Radulian, potrivit Cotidianul.ro. Insa acesta a precizat ca data precisa cand va avea loc un nou seism in Romania este dificil de dat.

De aceeasi parere este si primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, care sustine ca in cazul unui asemenea cutremur, numarul mare de locuinte neconsolidate ar putea duce la cresterea numarului victimelor (n.r. numai in Capitala) la 500.000 de persoane.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut efecte devastatoare asupra Romaniei, potrivit wikipedia.org. Din fericire pentru romani, magnitudinea seismului nu se compara cu cea a cutremurelor din Haiti si Chile (8,8 grade pe Scara Richter), insa cele 7,3 grade pe Scara Richter au produs in numai 55 de secunde 1.578 de victime, din care 1.424 numai in Bucuresti, circa 11.300 de raniti si au dus la prabusirea a aproximativ 35.000 de locuinte.

"Eram santinela pe acoperisul unui important obiectiv militar; adica, deasupra etajului sapte. Noaptea era destul de luminoasa (n.r. cutremurul s-a produs la 21:22, ora Romaniei) si de vazut, puteam vedea pana departe. Numai ca odata parca n-am mai simtit acoperitul sub picioare. M-am apucat insa bine de ceva si cu ochii numai prinprejur, sa vad ce se intampla. Dar nu-mi puteam crede ochilor. Cat vedeam cu ochii, toate blocurile se clatinau. Si toate cladirile se inclinau de-o parte si de cealalta ca si copacii pe furtuna", a declarat dupa seismul din 1977 soldatul Mircea Nemigean din Bucuresti, unul dintre martorii cutremurului.