"Prin acest program urmau sa fie infiintate patru banci de tesuturi si celule de nivel european in Romania, dintre care una hotarasem sa fie la Targu Mures. Programul a fost stopat din cauza unor neintelegeri la nivelul Ministerului Finantelor Publice din legislatura trecuta, cand a trebuit sa se organizeze licitatii, care licitatii au avut loc, dar nu s-au finalizat si banii s-au pierdut", a declarat Zota, potrivit NewsIn.

Acesta a precizat ca suma necesara pentru infiintarea unei singure banci este de cateva sute de mii de euro, adaugand ca, daca se vor gasi alte resurse, o astfel de banca s-ar putea infiinta la Targu Mures: "Tagu Mures va fi o prioritate pentru ca are si o activitate de transplant, aici sunt suficient de multi donatori si este si foarte bine pozitionat geografic. Deci proiectul ramane, pe moment este stopat".

Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures sustine ca universitatea ar putea atrage astfel de fonduri. "Noi am depus un proiect de regenerare tisulara care incununeaza tot ce a facut Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant in toti acesti ani. Si este foarte important pentru aceasta cercetare sa fie posibil un astfel de deziderat. Speram ca, din diverse motive, sa nu ajungem in situatia ca proiectele castigate sa nu se poata finaliza", a declarat prorectorul UMF, Klara Branzaniuc.

Aceasta a adaugat ca este foarte important ca legislatia sa se schimbe, astfel incat sa permita ca aceste tesuturi sa existe in bancile respective, inclusiv pentru cercetare. Pe langa Targu Mures, celelalte centre unde ar fi urmat sa fie infiintate banci de celule si tesuturi erau Bucuresti, Timisoara si Iasi.