UNICEF a lansat ieri la Londra raportul anual privind "Starea Copiilor Lumii", in care se arata ca peste jumatate din copiii lumii sufera de privatiuni extreme din cauza saraciei, razboiului si a maladiei HIV / SIDA. La lansarea celui de-al 10-lea raport anual privind "Starea copiilor lumii", Carol Bellamy, Director Executiv al UNICEF, a declarat ca peste un miliard dintre copiii lumii nu pot sa creasca sanatosi si protejati, in conditiile promise de Conventia cu privire la drepturile copilului din 1989 - tratatul adoptat de cele mai multe tari din lume. "Atunci cand constatam ca jumatate din copiii lumii sufera de foame si de diferite boli, ca scolile au devenit tinta SIDA si sate intregi sunt golite de populatie din cauza acestei maladii, trebuie sa recunoastem ca nu am reusit sa ne tinem promisiunea fata de copii", a mai precizat Bellamy.

Saracia

Acest raport intitulat "Copilaria in pericol" examineaza trei dintre factorii cei mai raspanditi si mai devastatori care ameninta copilaria in zilele noastre: HIV/SIDA, conflictele armate si saracia. Astfel, UNICEF a ajuns la concluzia ca jumatate din copiii din tarile in curs de dezvoltare sunt privati intr-o mare masura de unul sau mai multe dintre urmatoarele bunuri si servicii care sunt esentiale in copilarie: 640 de milioane de copii nu au un adapost corespunzator, 500 de milioane de copii nu au acces la conditii adecvate de igiena, 400 de milioane de copii nu au acces la apa de baut sigura, 300 de milioane de copii nu au acces la informatii (televiziune, radio sau ziare), 270 de milioane de copii nu au acces la servicii de sanatate, 140 de milioane de copii, majoritatea fete, nu au mers niciodata la scoala, 90 de milioane de copii sunt privati aproape in toatalitate de hrana. Cel putin 700 de milioane de copii sufera de cel putin doua sau mai multe din aceste privatiuni, se afirma in raport.

Razboiul

Conflictele armate au un impact deosebit de grav asupra copiilor: aproape jumatate din cele 3,6 milioane de victime ale razboiului din perioada de dupa 1990 sunt copii. Ei nu se mai pot cosidera feriti nici de pericolul de a deveni tinta unor acte de violenta, dupa cum s-a dovedit si atacul din septembrie 2004 caruia i-au cazut victime copiii de la scoala Beslan, Federatia Rusa. In anii 1990, in jur de 20 de milioane de copii au fost fortati sa-si paraseasca domiciliul din cauza conflictelor armate.

SIDA

Imaginea dramatica a impactului pe care il are maladia HIV/SIDA asupra copiilor constituie valul de copii ramasi orfani din cauza SIDA, care se ridica in prezent la 15 milioane de copii in toata lumea. HIV/SIDA nu ii ucide doar pe parinti, ci distruge si reteaua de protectie formata din adultii care fac parte din viata copiilor. Din acuza distantei dintre momentul infectarii cu HIV si decesul din cauza SIDA, criza provocata de aceasta maladie va continua sa se agraveze cel putin inca un deceniu, chiar daca numarul infectiilor s-ar stabiliza imediat sau chiar ar incepe sa scada. In raport se prezinta in detaliu masurile pe care trebuie sa le ia toate tarile pentru a preveni raspandirea SIDA, pentru a-i tine in viata pe adultii care traiesc cu HIV si pentru a asigura ocrotirea si ingrijirea necesara copiilor ramasi orfani.