Potrivit NewsIn, jurnalistii austrieci de la Die Presse au realizat un reportaj in Romania pentru a evidentia care sunt amenintarile din punctul de vedere al imbatranirii societatii pentru o tara ca Romania, abia iesita din tranzitie.

Pe timpul comunismului, Valerica Stoican, in varsta de 80 de ani, nu avea un loc de munca prea rau, ea lucra intr-un laborator chimic. In general, comenteaza Die Presse, Valericai Stoican nu i se parea ca o duce rau, cel putin nu asa rau ca azi.

"Romania s-a eliberat de lanturile comunismului, o dictatura care si-a aratat mai ales in ultimii ani fata mai brutala. Romania este acum, in ciuda dificultatilor, o democratie functionala si un membru al UE. Cafenelele din Bucuresti sunt pline de oameni, care defileaza cu proaspata bunastare obtinuta. Un standard de viata la care cineva ca Valerica Stoican nu va ajunge niciodata", evidentiaza Die Presse.

Batrana femeie locuieste intr-un bloc intunecat de pe strada Berzei, in centrul Bucurestiului. Cea mai mare problema a ei: nu are apa curenta si nici gaz, pentru ca nu si le poate permite din pensia sa. Odata cu prabusirea comunismului au fost trimisi la pensie multi oameni - mai ales lucratori, care produceau lucruri care nu se cereau pe pietele externe.

Romania nu a putut investi, ca si majoritatea tarilor in tranzitie, in programe de pensii, constata Die Presse. Iar pe viitor, Romania isi va permite si mai putin acest lucru. Romania imbatraneste si acest proces se intampla mai rapid aici decat in alte state occidentale, potrivit lui Reiner Klingholz, de la Institutul berlinez pentru Populatie si Dezvoltare. "Rata de natalitate este in continua scadere in Romania, la care se adauga si emigrarea tinierilor", puncteaza articolul.

"Efectele acestei precare dezvoltari demografice se va resimti abia in urmatoarele decenii, intr-un moment in care Occidentul va fi rezolvat problema pensiilor, odata cu disparitia generatiei 'Baby Boomer' ", potrivit lui Klingholz. Expertul a avut recent o interventie pe acesta tema la conferinta "Viitorul schimbarii sociale 1989-2009: Viziuni si perspective dupa 20 de ani de tranzitie", care s-a desfasurat la Bucuresti.

"Numeroase state nu se confrunta numai cu o singura situatie problematica. Acum locul de munca se poate pierde foarte usor si fara sa ai vreo sustinere din partea statului", a declarat si Vladimir Gligorov, de la Institutul de Economie Comparativa din Viena. Problema este accentuata de faptul ca aceste state aflate in tranzitie au economisit exact la aceste servicii sociale, in speranta ca dezvoltarea economica se va mentine si ca va fi ragaz pentru a rezolva problemele neglijate.

La toate aceste puncte slabe se adauga faptul ca tarile ca Romania sunt foarte dependente de comertul exterior si, de aceea, sunt afectate mai puternic decat alte state. Cu toate acestea, Gligorov nu crede ca statele din Europa de Est vor ajunge intr-o situatie asemanatoare cu cea din America Latina, ca urmare a unei diferentieri intre saraci si bogati.

"Romania este departe de o situatie precum cea din America Latina, dar totusi exista foarte multi oameni care traiesc in saracie. Sunt oameni ca pensionara Vasilica Stoican, care pe vremuri nici macar nu o ducea asa rau", conchide Die Presse.