In ciuda evolutiei tehnicilor de diagnostic imagistic, studiile recente arata ca intre 3 si 30% dintre copii sufera apendicectomii inutile, in timp ce 30-45% dintre cei care fac apendicita sunt operati in ultimul moment, relateaza NewsIn.

In timp ce diagnosticul ramane in principal clinic, medicii au cautat metode paraclinice mai precise pentru a stabili daca un pacient are sau nu apendicita.

Cercetatorii condusi de dr. Richard Bachur, seful departamentului de Urgenta al spitalului din Boston, au decis sa efectueze o abordare sistematica si au efectuat un studiu de proteomica pentru a identifica cel mai precis biomarker pentru apendicita.

Intr-o prima faza, au examinat 12 probe de urina, 6 de la pacienti cu apendicita, recoltate inainte si dupa apendicectomie, si 6 de la pacienti fara apendicita, identificand 32 de substante care ar fi putut fi utilizate ca biomarkeri. Acestora li s-au adaugat alte substante, identificate prin alte mijloace, precum studii de expresie genica, ajungand la un total de 57 de posibili candidati.

Intr-o etapa ulterioara, cercetatorii au incercat sa valideze utilitatea acestora la 67 de copii care au fost suspectati de apendicita, dintre care in cazul a 25 dintre acestia diagnosticul s-a adeverit. Cel mai precis biomarker s-a dovedit a fi alfa 2, glicoproteina bogata in leucina (LRG). Nivelele crescute de LRG pot fi detectate prin immunoblotting, ceea ce indreptateste speranta cercetatorilor de a crea un test rapid de diagnostic.

Rezultatele investigatiilor sunt publicate in numarul din iunie al revistei "Annals of Emergency Medicine".