Rebreanu nu si-a consumat toata copilaria in Prislop (judetul Bistrita Nasaud). Casa parinteasca i-a fost camin doar un an, intre 1908 si1909, apoi doar si-a petrecut vacantele liceale si academice.

Timp suficient, insa, ca marele scriitor sa-si insuseasca datinile, obiceiurile, trairile si relatiile interumane specifice locului. Ideea romanului i-a venit atunci cand l-a vazut pe Ion Boldijer sarutand pamantul drept multumire pentru rodul bogat. Asa a devenit Ion personajul central al unui roman capodopera.

Chiar daca mare parte din roman este fictiune, unele personaje sunt reale: preotul Ioan Belciug, invatatorul Zaharia Herdelea (in fapt, Vasile Rebreanu, tatal romancierului), Ion si Ana. Ba, mai mult, Ion si Ana au avut sase copii, dintre care trei traiesc si astazi.

„Am pamant din cel mostenit de la ei”

Xenia Pop are 85 de ani, s-a nascut si a muncit de cand se stie pe partea ei de pamant lasata mostenire de la parinti. Are palmele aspre si crapate ca ogorul pe care il saruta cu patima tatal sau.

Cu o basma stransa pe cap, cu fusta si bluza albastre si un sort indigo, pare ea insasi coborata din roman. Este vesela si vioaie in ciuda anilor scursi care i-au coborat si i-au ingrosat sprancenele albite.Cuvintele ies usor suierate printre buzele supte din cauza dintilor cazuti: „Nu am cartea lui Rebreanu acasa, dar am vazut filmul. Asa o juca de bine pe mama actrita, de am crezut ca e ea.

S-au mai facut si minciuni in el. Si mama, si tata au murit de moarte data de Dumnezeu. Mama a murit la 84 de ani, nu spanzurata. Si cu tata la fel. Altul o fost ala omorat aici, mai in sus de casa, nu tata. Am pamant din cel mostenit de la ei, dar acuma nu-l lucrez, ca nu mai pot. Pamantul nu se mai lucreaza, ca toti tinerii s-au dus in strainatate. Am ramas acasa numai noi, astia mai batrani”.