"Prin atestarea produselor traditionale, acestia obtin o derogare de la cateva norme sanitar-veterinare. In plus, acestia pot sa isi vanda produsele si in afara judetului de unde provin ei, altfel neavand acest drept" a spus directorul general al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER), Lucia Romanescu, intr-un interviu acordat NewsIn.

Potrivit acesteia, la sfarsitul anului trecut, erau inregistrare circa 1.970 de produse traditionale. Aceasta a adaugat ca au inceput sa fie inregistrate produse traditionale si din zonele din tara care nu aveau niciun produs atestat la sfarsitul lui 2008.

"Au aparut produse atestate si in zonele albe ale tarii, unde nu erau pana acum, adica Teleorman, Calarasi, Constanta. In aceste judete nu fusese niciun produs inregistrat. Cele peste 200 de produse traditionale atestate in ultimele 4-5 luni, sunt, in principal, produse in Satu-Mare, Alba, Arges, Sibiu", a spus coordonatoarea ONPTER.

Lucia Romanescu a adaugat, ca, in general, ponderea produselor atestate este de 35% din sectorul de lactate, 25% din carne, 25% din paine si 10% alcoolice si cateva procente conserve, bors, zacusca.

Aceasta e mentionat ca unul dintre principalele obiective ale ONPTER este informarea si incurajarea producatorilor sa isi ateste produsele.
„Nu e cursa contractronometru, dar ne propunem ca in zonele unde nu e atestat nimic, din igoranta, lipsa de informare, fie reavointa, sa informam si sa se ateste si de acolo produse. Aici avem judete cu potential precum Tulcea, Timis, Caras, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, de unde ar putea fi atestate multe produse traditionale", a spus Romanescu.

Directorul in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Tudorel Balta, declara pentru NewsIn in luna februarie ca in 2008 s-au inregistrat 91 de operatori traditionali.